ChristenUnie en Partij voor de Dieren over kleine bibliotheken

PROVINCIE UTRECHT - In kleinere plaatsen in de regio worden veel algemene voorzieningen wegbezuinigd. Zoals de bibliotheek in Benschop die binnenkort zou moeten sluiten. Zou de provincie de bieb moeten redden? Dat leggen we voor aan de lijsttrekkers van de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren.
Als er niet snel geld bijkomt, heeft Benschop in 2016 geen bibliotheek meer. De gemeente Lopik, waar Benschop onder valt, heeft besloten dat de subsidie voor bibliotheken flink omlaag gaat. Om twee bibliotheken open te houden in de gemeente Lopik, is er dus meer geld nodig.
De Partij voor de Dieren vindt dat de provincie een steentje moet bijdragen. "Gemeenten hebben de afgelopen tijd veel nieuwe taken over de schutting gegooid gekregen, waardoor ze minder budget hebben voor bijvoorbeeld bibliotheken", zegt lijsttrekker Hiltje Keller.
Arne Schaddelee van de ChristenUnie wil ook dat bibliotheken openblijven, maar ziet er niets in om geld te geven voor dit soort activiteiten."De provincie is geen suikeroom van de gemeenten", zegt Schaddelee. "Ik ben opgegroeid in Harmelen, ik snap dus wat in kleine kernen leeft, maar je moet er als gemeenschap ook zelf achter gaan staan", zegt hij. "De provincie heeft het geld niet en het is ook gewoon onze taak niet."
Hiltje Keller van de Partij voor de Dieren zou graag de 150.000 euro die de provincie heeft gestoken in de Tour de France willen gebruiken voor het openhouden van de bibliotheken. Volgens Schaddelee is dat een illusie. "Wij hebben ook tegen die subsidie gestemd, maar als je er met 150.000 euro zou zijn om alle kleine bibliotheken te redden, zou dat mooi zijn."
Op 18 maart worden de Provinciale Statenverkiezingen gehouden.

ChristenUnie en de Partij voor de Dieren over kleine bibliotheken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.