VVD, D66 en SP debatteren over onderhoud oude kerken

PROVINCIE UTRECHT - De Sint Martinus-kerk in Hoogland brokkelt af. Er zijn hekken geplaatst zodat wandelaars niet worden geraakt door vallende stenen. De parochie heeft onvoldoende geld voor de hoognodige restauratie. Moet de provincie met zo'n 2,5 miljoen euro bijspringen? De VVD, D66 en de SP geven hun mening.
De VVD is duidelijk: Geen provinciaal geld naar het onderhoud van de kerk. "Wat wij wel willen is de kracht die in zo'n samenleving zit, ondersteunen. Er zijn organisaties die zo'n parochie kunnen helpen om het geld in te zamelen", zegt VVD-lijsttrekker Arthur Kocken.
Niels Hoefnagels van D66 wil ook geen geld in de kerk in Hoogland steken, maar soms mag er van hem wel subsidie naar de restauratie van religieuze gebouwen. "Bijvoorbeeld de Curenatoren in Rhenen, die heeft vanuit de geschiedenis een bepaalde waarde. En als je naar de St. Augustinuskerk kijkt in Utrecht: Die heeft vanwege de architectuur een hele bijzondere waarde."
De SP wil de kerk in Hoogland wel helpen. "Het gaat erom dat je recht doet aan de identiteit van dorpskernen en daar horen dit soort gebouwen ook bij", zegt lijsttrekker Ad Meijer.
De verkiezingen zijn op 18 maart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.