Laatste voorstelling in oudste bioscoop Nederland

UTRECHT - In de Utrechtse bioscoop Wolff Camera draait zondagavond voor het laatst een film. De bioscoop sluit de deuren omdat het pand verouderd is en er een nieuwe megabioscoop wordt gebouwd op het Jaarbeursplein. Het was de oudste nog werkende bioscoop in Nederland.
De bioscoop aan de Oudegracht 156 werd in 1909 geopend als Flora Bioscope Theater in het toenmalige stadskasteel Blijdenstein. Er waren destijds ongeveer 500 zitplaatsen, evenveel als in de twee zalen in 2015 tellen. Flora had in 1929 met Loetafoon de Nederlandse primeur met een geluidsfilm.
De bioscoop gaat niet ongemerkt dicht. Op de laatste publieksdag had de bioscoop twee premières. Zondagmorgen was dat de kindervoorstelling Cinderella en zondagavond Suite Française, een romantisch oorlogsdrama. De laatste film begint om 21.30 uur: Kingman: The Secret Service.
Maandag is er nog een reünie voor oud-werknemers en daarna gaat de aannemer aan de slag. Het pand wordt omgebouwd tot een modewinkel met daarboven appartementen.
De megabioscoop van bioscoopketen Wolff, die is overgenomen door de Belgische keten Kinepolis, opent naar verwachting volgend jaar de deuren. Het complex krijgt 15 zalen met 3500 stoelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.