Burgemeester bezoekt Utrechter na Charlie Hebdo-vernielingen

Schade na eerste vernieling.
Schade na eerste vernieling. © Gerben Potman
UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen heeft een bezoek gebracht aan Gerben Potman. Bij de Utrechter zijn al twee keer de ramen vernield omdat hij een Charlie Hebdo-cartoon heeft opgehangen waarop een moslim en een man in een Hebdo-shirt elkaar kussen.
Van Zanen noemt het 'ingrijpend' wat er is gebeurd bij Potman. De burgemeester vindt dat mensen met verschillende meningen met elkaar in gesprek moeten gaan in plaats van stenen te gooien. Van Zanen wordt continu door de politie op de hoogte gehouden over het onderzoek naar de daders, zegt een woordvoerder van de gemeente.
Potman woont in de Laurens Reaalstraat in de wijk Lombok. Zondagavond werd er voor de tweede keer een raam bij hem ingegooid. Hij was al gewaarschuwd voor een nieuw incident door een paar boze tieners in de wijk. Potman heeft inmiddels aangifte gedaan.

KNAL

Door de bekogeling met stenen van vorige week was het raam al zwaar beschadigd. Volgens de Utrechter is de schade nu nog veel groter. "Ik lag al in bed toen ik de knal hoorde. Ik zag twee mensen wegrennen, maar kon niet zien hoe of wat. Ik moet nog maar eens goed nadenken of ik de poster laat hangen, vooralsnog wel."

POLITIEK

D66 Utrecht noemt het tweede incident verschrikkelijk. Volgens raadslid Arjan Kleuver heeft iedereen recht op de vrijheid van meningsuiting. Hij is benieuwd wat de burgemeester precies gaat doen. Raadslid Queeny Rajkowski van de VVD zegt dat er alles aan gedaan moet worden om de daders te pakken. Ze hoopt dat Gerben Potman de cartoon laat hangen. "Als je de poster weg gaat halen geef je toe aan intimidatie."
Potman houdt zich voorlopig op advies van de politie stil. Hij had de poster voor zijn raam gehangen uit solidariteit met de makers van Charlie Hebdo. In januari kwamen twaalf mensen, onder wie journalisten en politiemensen, om het leven bij een aanslag op de redactie van het Franse blad.

Weer steen door de ruit vanwege cartoon

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.