Panel RTV Utrecht: Andere keuzes voor provincie dan 4 jaar geleden

PROVINCIE UTRECHT - Veel inwoners van de provincie Utrecht gaan bij de provinciale verkiezingen op een hele andere partij stemmen dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend leden van het RTV Utrechtpanel.
De vorige keer waren VVD en PvdA het populairst, maar dit keer gaan SP, PVV en CDA aan kop. Vooral de SP is populair bij de panelleden. De VVD en de PvdA worden in de peiling gehalveerd.
Politiek filosoof Rutger Claassen van de Universiteit Utrecht vind het niet verwondelijk dat veel mensen op andere partijen stemmen. "Omdat de Provinciale Staten minder gepolitiseerd zijn, kijken mensen bij hun stem naar het landelijke beeld", aldus Claassen. "De oppositie wordt beloond en de regeringspartijen hebben het zwaar, zoals wel vaker het geval is bij verkiezingen."
Nieuwkomers zoals Jezus Leeft en de Vrijzinnige Partij en ook de lokale partijen krijgen nauwelijks stemmen van de panelleden. Zo'n 20 procent zegt nog niet te weten waar zijn stem naartoe gaat.

THEMA'S

Leefbaarheid in dorpen en de regionale economie vinden de meeste mensen in het panel de belangrijkste thema's. Ook verkeer, openbaar vervoer en natuur zijn onderwerpen waar de panelleden hun stem op baseren.
Windmolens zijn dan weer geen belangrijk issue bij de panelleden. Ook landbouw, veiligheid fabrieken, kunst en cultuur en bouwlocaties is volgens het panel niet erg interessant.

PROVINCIEBESTUUR

Ruim 70 procent van het panel zegt niet te weten wie de provincie bestuurt. Claassen is daar niet verbaasd over. "Ik moet zeggen dat ik als politiek geïnteresseerde dat ook niet scherp op het vizier heb. De Provinciale Staten spelen toch heel erg op de achtergrond een rol in het politieke bestel."
Commissaris van de Koning Van Beek schrok van de desinteresse. "Dat valt me tegen". Hij hoopt wel dat Utrecht net zoals afgelopen verkiezingen met meer dan 70 procent het hoogste opkomstpercentage heeft. "Maar we hoeven niet ruim te winnen. Andere provincies mogen op de 69 procent uitkomen."

AFGESCHAFT

Van Beek kan blij zijn met de mening van het panel over de provincie: Zo'n 66 procent vind dat de provincie Utrecht niet kan worden afgeschaft. Tien procent had daar geen mening over en ongeveer een kwart vind dat de provincie tot het verleden mag behoren.
Het waterschap mag van de meeste panelleden wel worden ondergebracht bij de provincie. Bijna iedereen weet dat er tegelijkertijd met de provincie ook gekozen kan worden voor het waterschap. Veel panelleden zeggen dat ze woensdag ook een stem voor het waterschap zullen uitbrengen.
De meeste stembussen gaan woensdag om 7.30 uur open. Op Centraal Station Utrecht, Station Amersfoort, Station Woerden en het station in Baarn gaan de stembussen iets eerder open.

Kiezers over Utrechtse thema's
Commissaris van de Koning Willibrord van Beek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.