V&D komt met nieuw loonvoorstel

PROVINCIE UTRECHT - V&D is bereid de voorgenomen salarisverlaging voor het personeel te versoberen, maar dan moeten er ook mensen worden ontslagen. Dat is het laatste voorstel dat de warenhuisketen aan de bonden heeft gedaan.
De bonden lieten dinsdag weten niet meer met het bedrijf te willen praten over de loonmaatregelen. Volgens hen komt het alternatief "onderaan de streep" toch op hetzelfde neer.
Het nieuwe voorstel van V&D houdt in dat de lonen dit jaar twee procent worden teruggeschroefd en volgend jaar nog eens twee procent omlaaggaan. Eerder was nog sprake van een loonmatiging van bij elkaar zes procent.
"Om in totaal tien miljoen structurele loonkostenvermindering te realiseren is het hierbij echter wel noodzakelijk aanvullende maatregelen te nemen die de werkgelegenheid zullen treffen", schrijft V&D in een brief aan het personeel. Over hoeveel banen er dan zouden moeten verdwijnen laat de keten zich niet uit. In het plan wordt ook bespaard op onder meer de regeling voor seniorenuren.
Maar voor de bonden heeft verder praten voorlopig toch geen zin. V&D zet het eerder aangekondigde hoger beroep tegen het recente kort geding met de bonden namelijk door. "Stel dat V&D het hoger beroep zou winnen, dan gaan ze het oude plan doorvoeren", zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. Vorige maand verbood de rechter V&D nog eenzijdig een korting door te voeren op de lonen van de medewerkers.
De datum waarop de beroepszaak plaatsvindt, staat nog niet vast. Suijker rekent erop dat de zaak in mei of juni voor zal komen.
V&D heeft een distributiecentrum in Nieuwegein en vestigingen in onder meer Utrecht, Amersfoort en Zeist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.