Strijd VVD en D66 nog niet gestreden

PROVINCIE UTRECHT - VVD en D66 wisselen elkaar tot nu toe af als winnaar. In eerste instantie leek D66 de grootste, na een hertelling in Veenendaal stond de VVD op winst. De definitieve uitslag wordt maandag verwacht.
De VVD blijft in veel gemeenten in de provincie Utrecht de partij met de meeste stemmen, maar wordt op de hielen gezeten door D66. Die partij deed het bij de Provinciale Statenverkiezingen vooral goed in Utrecht en Amersfoort, maar won in vrijwel alle gemeenten flink terrein.
De PvdA moest flink inleveren en ook voor de PVV vielen de verkiezingen tegen. Nieuwe partijen haalden de kiesdrempel niet. De opkomst was met 52,5 procent lager dan bij de vorige verkiezingen.

CHRISTELIJKE PARTIJEN

Naast D66 deden ook de christelijke partijen het erg goed. De ChristenUnie ging van 4,7 procent naar 6,2 procent. De SGP werd ook iets groter, net als de SP. Het CDA bleef stabiel op 12,1 procent.
De Partij voor de Dieren was ook populair: de partij van lijsttrekker Hiltje Keller verdubbelde en haalde 4,1 procent van de stemmen.

ZETELS

In de voorlopige uitslag gaat D66 van 5 naar 9 zetels. De VVD moet twee zetels inleveren en komt waarschijnlijk ook uit op 9 zetels. Ook de PvdA moet afstand doen van enkele zetels. de PVV en GroenLinks moeten waarschijnlijk een zetel inleveren.
Overigens zijn er dit jaar twee extra zetels te verdelen in de provincie. Omdat het inwoneraantal boven de 1,25 miljoen is gestegen heeft Utrecht recht op 49 Statenleden.

OPKOMST

De PVV stond in de peilingen lange tijd op winst, maar kon de virtuele stemmen niet verzilveren en levert in. Volgens lijsttrekker René Dercksen heeft dat te maken met de lage opkomst. Die was rond 52,5 procent, flink lager dan in 2011, toen 61,7 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitbracht.
De christelijke partijen lijken van de lage opkomst te hebben geprofiteerd. Traditioneel brengt het overgrote deel van de achterban van de SGP en de ChristenUnie een stem uit. In Bunchoten en Veenendaal gingen de meeste stemmen naar de ChristenUnie. In Rhenen en Woudenberg was de SGP het meest populair onder de kiezers.
De uitslagen zijn nog voorlopig. De definitieve uitslagen volgen later.

Verslag van de verkiezingsavond

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.