PvdA wil spoeddebat over BASF De Meern

DE MEERN - De PvdA in Utrecht heeft voor donderdagavond een spoeddebat aangevraagd over BASF in De Meern. Aanleiding is een veiligheidsplan van de fabriek dat is afgekeurd.
Het plan moet ervoor zorgen dat het aantal incidenten met gevaarlijke stoffen daalt, maar de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied keurde het af. De dienst vindt onder andere dat BASF het gevaar van werken met nikkeloxide onderschat en de verbeteracties onterecht een lage prioriteit geeft.
Ook klopt de informatie die het bedrijf geeft over het aantal incidenten met nikkel niet, schrijft de dienst. Volgens BASF waren er sinds 2012 25 incidenten en was 25 procent daarvan gerelateerd aan nikkel. "Inmiddels is informatie over incidenten, en hoe vaak er daarbij nikkelstof vrijkomt, beschikbaar geworden die aangeeft dat er duidelijk meer dan 25 incidenten alleen al met nikkel zijn geweest", stelt de omgevingsdienst.
BASF heeft tot 31 maart de tijd om het aan te passen. Het bedrijf zegt dat het de komende twee jaar tientallen miljoenen euro zal investeren in verbetering van de veiligheid.
De fabriek zorgt al jaren voor onrust onder omwonenden en politieke discussie. De PvdA wil dat nu de gemeenteraad zich er in een spoeddebat over buigt. Bülent Isik: "Wij willen veiligheid voor de bewoners en de medewerkers. Kan dit niet gegarandeerd worden, dan moet BASF vertrekken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.