Woerden in actie tegen gas- en olieboringen

WOERDEN - Woerden gaat zich verzetten tegen het plan om naar olie en gas te boren in het Papekopveld. Dat heeft het stadsbestuur donderdag bekendgemaakt. Het college stapt naar minister Kamp en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk met het verzoek de verleende vergunningen in te trekken.
Het terrein waar de boorinstallatie moet komen ligt in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, maar de olie en het gas liggen twee kilometer onder een deel van de Woerdense wijk Molenvliet. Bovendien wordt het boorterrein ontsloten via een weg van de gemeente Woerden.
Vermilion is het bedrijf dat de boringen wil gaan doen. De onderneming wil in 2016 beginnen met het inrichten van de locatie en in 2017 gaan boren. Daarbij zou de bodem volgens het bedrijf nul tot twee centimeter kunnen dalen, maar is het niet aannemelijk dat er schade ontstaat aan huizen en wegen.

GRONINGEN

Het stadsbestuur vertrouwt die voorspellingen niet. "Het college vindt dat lering moet worden getrokken uit de situatie in Groningen, waar volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid bij de gaswinning onzorgvuldig is omgegaan met de veiligheid van de burgers", schrijft de gemeente.
In de hoop de boringen te voorkomen, gaat Woerden in gesprek met Vermilion. Ook wil de gemeente samen optrekken met de provincies Utrecht en Zuid-Holland en buurgemeenten Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk.
Voor de inwoners wordt over een paar weken een informatiebijeenkomst gehouden.

Wethouder De Weger over het verzet van de gemeente Woerden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.