Cocaïnedealer krijgt 2,5 miljoen euro terug

NIEUWEGEIN - Een Nieuwegeinse cocaïnedealer krijgt 2,5 miljoen euro terug van justitie. Het Openbaar Ministerie had het geld in beslag genomen bij een inval, maar volgens de rechtbank is er juridisch geen sprake van witwassen, zoals justitie claimt. De man moet wel drie jaar de gevangenis in wegens drugshandel.
In april 2014 deed de politie een inval bij de nu 37-jarige Nieuwegeiner, die een eigen beveiligingsbedrijf heeft. In zijn bedrijf aan de Veluwehaven vond de politie vijf kilo cocaïne.
Thuis in zijn slaapkamer had de man meer dan tweeënhalf miljoen euro cash liggen, verstopt in een koffer en een tas achter zijn bed. Verder vond de politie wapens, munitie en een geldtelmachine.
Het Openbaar Ministerie nam het geld in beslag, omdat hij het zou hebben verdiend met drugshandel. Zelf zegt de man dat hij de miljoenen voor iemand anders bewaarde, al wil hij niet zeggen voor wie.

DRUGSHANDEL

De rechtbank vermoedt dat de Nieuwegeiner het geld inderdaad met drugshandel heeft verdiend, maar hij krijgt het geld alsnog terug. Het Openbaar Ministerie vervolgde de Nieuwegeiner voor witwassen en dat kan volgens de rechtbank niet bewezen worden.
Bij witwassen wordt crimineel geld omgezet in legaal vermogen, bijvoorbeeld door er spullen van te kopen. Volgens de rechtbank kan niet worden vastgesteld dat de verdachte bezig was met witwassen, alleen omdat hij een paar miljoen in de slaapkamer had liggen. Daarom is hij op dit punt ontslagen van alle rechtsvervolging.
De cocaïnehandel acht de rechtbank wel bewezen en daarvoor wordt de man veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar geëist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.