VVD definitieve winnaar Utrechtse Statenverkiezingen

PROVINCIE UTRECHT - De VVD is maandag als definitieve winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in de provincie Utrecht uit de bus gekomen. Dat heeft het Centraal Stembureau maandag bekendgemaakt.
VVD en D66 streden de afgelopen dagen om de koppositie. Het exacte aantal stemmen bleek uiteindelijk cruciaal, omdat beide partijen bijna evenveel kiezers hadden getrokken. VVD wint uiteindelijk met 104 stemmen meer dan D66. De liberalen hebben wel een zetel ingeleverd. D66 won vier zetels.
VVD en D66 lieten maandagochtend weten de onderhandelingen samen in te gaan. Ze vinden het verschil zo klein dat ze gezamenlijk optrekken. De gesprekken voor de vorming van een nieuwe coalitie zijn al begonnen. Voor een meerderheid hebben beide partijen nog minimaal twee andere partijen nodig.
Aan de zetelverdeling die vorige week werd voorspeld, verandert niks. VVD en D66 hebben beide negen zetels, het CDA heeft er zes en de PvdA vijf. PVV, GroenLinks en SP hebben er vier, ChristenUnie drie, SGP en de Partij voor de Dieren twee en 50Plus heeft er een.
Kamerlid Gerard Schouw (D66) en burgemeester Arjen Gerritsen van De Bilt (VVD) zijn benoemd tot informateurs.

VVD en D66 samen de onderhandelingen in

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.