Utrechtse waterschappen maken verkiezingsuitslagen bekend

PROVINCIE UTRECHT - De vier waterschappen in de provincie Utrecht hebben maandag de definitieve uitslag van de verkiezingen van 18 maart bekendgemaakt. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de voorlopige uitslag zijn de kandidaten die met voorkeursstemmen werden gekozen.
Bij hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden verdrongen Jikke Balkema van de PvdA en Barbara van Genne van de Partij voor de Dieren kandidaten die hoger op de lijst waren geplaatst. Francisca van den Broek (CDA), Liesbeth van Dijk (PvdA) en Corrie-Christine van der Woude (VVD) deden hetzelfde bij waterschap Vallei en Veluwe.
Volgens dijkgraaf Tanja Klip-Martin van Vallei en Veluwe blijkt daaruit dat kiezers hun stem welbewust hebben uitgebracht. "Dit draagt bij aan de gewenste maatschappelijke afspiegeling en de broodnodige diversiteit in de waterschapsbesturen. Neem daarbij de ruim verdubbelde opkomst en we kunnen spreken van zeer geslaagde verkiezingen.
Bij het waterschap Amstel, Gooi en Vecht zijn de VVD en de PVDA de grootste geworden. De partijen gingen beide van 3 naar 5 zetels. Water Natuurlijk was de grootste, maar gaat van 5 naar 4 zetels. De gemiddelde opkomst was 41,4 procent. In De Bilt waren de mensen het fanatiekst: 60,2 procent maakte de gang naar de stembus.
De gekozen kandidaten van de waterschappen moeten nog officieel worden benoemd door commissies van de zittende waterschapsbesturen. Dat gebeurt later deze week.

ZETELVERDELING STICHTSE RIJNLANDEN


Water Natuurlijk: 6

VVD: 4

Partij voor de Dieren: 3

CDA: 3

PvdA: 3

Waterschap@Inwonersbelangen: 1

Algemene Waterschapspartij: 1

CU: 1

SGP: 1

ZETELVERDELING VALLEI EN VELUWE


PvdA: 3

ChristenUnie: 3

Water Natuurlijk: 3

SGP: 3

CDA: 3

VVD: 3

AWP Vallei en Veluwe: 2

Lokaal Waterbeheer: 2

50Plus: 1
ZETELVERDELING AMSTEL, GOOI EN VECHT
VVD:5
PVDA: 5
Water Natuurlijk: 4
Partij voor de Dieren: 3
CDA: 3
De Groenen: 1
50Plus: 1
Socialistische Waterschapsvereniging: 1

ZETELVERDELING RIVIERENLAND


CDA: 4

Water Natuurlijk: 3

PvdA: 3

VVD: 3

Lokale Regiobelangen Rivierenland: 2

SGP: 2

ChristenUnie: 2

Algemene Waterschapspartij: 1

Partij voor de Dieren: 1

50 PLUS: 1

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.