RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Nieuw gebouw Jaarbeursplein tegen leegstand"

1/3
UTRECHT - Het nieuwe World Trade Center dat op het Jaarbeursplein moet verrijzen, zal uiteindelijk zorgen voor minder lege kantoren in Utrecht. Dat denkt wethouder Everhardt.

Maandagmorgen tekende hij een overeenkomst met investeerder CBRE Global Investmens voor de bouw van het WTC. "Het World Trade Center trekt geen andere panden leeg. Het moet werken als een begin voor bedrijven, als een vliegwiel", zegt de wethouder.

Het WTC moet vooral beginnende bedrijven huisvesten. Zodra die te groot worden, zullen ze elders kantoorruimte moeten zoeken. Everhardt hoopt dat die bedrijven dan in Utrecht blijven.

Huurders zijn nog niet gevonden, zegt een woordvoerder van CBRE. "Maar we zijn al wel in gesprek." Er wordt niet gezocht naar huurders in een specifieke branche, zoals gamebedrijven, zegt ze. "We kijken natuurlijk wel naar de sterke kanten van Utrecht."


KROEG

Het gebouw gaat negentien verdiepingen tellen, waarvan de onderste vier zijn gereserveerd voor horeca en winkels. Zo komt er een groot restaurant en een bruine kroeg. "En zo snel mogelijk ook een terras", zegt de ontwikkelaar. Daarmee draagt het plan volgens wethouder Everhardt bij aan de ambitie om van het Jaarbeursplein een evenementenplein te maken.

Het WTC komt pal voor het nieuwe Stadskantoor van de gemeente, op de plek van gebouw Leeuwensteijn. "We hebben nog wel gekeken of we het gebouw iets konden opschuiven, maar dat was niet haalbaar", zegt Everhardt. "En het Stadskantoor blijft goed te zien vanaf het plein."


DETAILS

Het gebouw wordt grotendeels van glas en krijgt ronde hoeken. "Met hele subtiele details", aldus de architect. In het duurzame gebouw komt geen parkeerplek, maar de bedrijven kunnen parkeerruimte huren in de parkeergarage die de gemeente onder het Jaarbeursplein gaat aanleggen.

Het pand gaat CBRE vijftig tot zestig miljoen euro kosten. Over de opbrengsten voor de gemeente wilde Everhardt alleen kwijt dat hij erg tevreden is. Over een jaar wordt begonnen met de sloop van Leeuwensteijn. Het nieuwe WTC moet begin 2018 klaar zijn.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht