Straf 'meeste gezochte bankrover' gehandhaafd

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Karim el M. is ook in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor de overval op de Rabobank in Driebergen.
De roof vond plaats op 24 mei 2011. El M. en zijn compaan Yassine A. waren beiden gewapend. Personeel en omstanders werden onder schot gehouden. Door een tijdvertraging op de kluis mislukte de overval. De mannen vluchtten op een scooter. Ze werden klemgreden door een geldwagen en een politieman in burger. De agent werd beschoten. De overvallers gebruikten onderweg een vuurwapen om een auto te kapen.
El M. wist lange tijd uit handen van de politie te blijven. Hij gold als een van de meeste gezochte criminelen en stond ook op de Nationale Opsporingslijst. Ruim een jaar na de overval werd El M. aangehouden in Amsterdam. De andere verdachte was een paar maanden na de mislukte bankroof al opgepakt.
El M. heeft steeds gezegd dat hij in Marokko was tijdens de overval. Hij is echter herkend door agenten. Volgens de verdediging en ook rechtspsycholoog Peter van Koppen deugt de herkenningsprocedure echter niet.
Het hof onderschrijft de visie van Van Koppen dat een zogenoemde Oslo-confrontatie in deze zaak het beste was geweest. Dat dit niet is gebeurd, betekent naar het oordeel van het hof echter niet dat er geen enkele bewijskracht kan worden toegekend aan de herkenning van verdachte door de politieagenten kort na de overval.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.