Nieuw bord tegen negeren rode kruisen

UTRECHT - Het Nederlandse verkeer krijgt er een nieuw bord bij. Vanaf maandag plaatst Rijkswaterstaat op veertig plekken borden tegen het negeren van rode kruisen op de matrixborden boven
snelwegen. Dat gebeurt op plaatsen waar de rode kruisen regelmatig worden genegeerd.
De nieuwe borden moeten dit gevaarlijke rijgedrag tegengaan. Rijkswaterstaat hoopt zo de veiligheid van weginspecteurs, wegwerkers en hulpverleners te vergroten. Weginspecteurs zijn na een incident snel ter plaatse om een incident te beveiligen. Ze zetten de weg af met hun gele pick-up en laten via de verkeerscentrale een rood kruis boven de rijstrook plaatsen. Zo kunnen zij samen met hulpverleners en bergers veilig hun werk doen.
Bij wegwerkzaamheden worden rode kruisen boven rijstroken geplaatst, aanvullend op de maatregelen zoals botsabsorbers en pijlwagens, om wegwerkers te beschermen tegen ongevallen. Ook zijn rode kruisen zichtbaar boven gesloten spitsstroken.
Op het nieuwe, blauwe bord staat in witte letters "Bij rood X: Rijstrook DICHT". De borden komen langs de A1, A12, A20, A27, A28 en de A67 te staan. Op deze zes wegen zijn dertien trajecten uitgekozen, na overleg met de politie en op basis van eerder onderzoek.
De eerste borden staan op de A12 tussen Zoetermeer en knooppunt Gouwe. Rijkswaterstaat en de nationale politie zijn met elkaar overeengekomen dat de handhaving op het negeren van rode kruisen geïntensiveerd wordt. Dit betekent dat langs de dertien trajecten en op locaties waar weginspecteurs incidenten beveiligen, de politie extra controleert op deze overtreding.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.