GGD's stoppen met gebruik omstreden injectienaalden

ZEIST - Alle GGD's in Nederland gaan op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven andere injectienaalden gebruiken. Aanleiding zijn de twijfels over de veiligheid van de naalden van het merk Terumo. Dat heeft een woordvoerster van GGD Nederland dinsdag gezegd.
De GGD's gaan pas weer enten met de betreffende naalden als er duidelijkheid is over de veiligheid. "Uit voorzorg gaan we andere naalden gebruiken. Er komt een onderzoek, daar moeten we op wachten", aldus de woorvoerster.
GGD regio Utrecht gebruikt de naalden vanaf dinsdag ook niet meer. De omstreden naalden werden tot nu toe bij enkele vaccinaties gebruikt. Een woordvoerder zegt tegen RTV Utrecht dat er genoeg andere naalden op voorraad zijn en dat alle vaccinatieprogramma's in de regio gewoon doorgaan.
De gezondheidsdienst van de gemeente Utrecht kan op dit moment niet alle geplande vaccinaties uitvoeren, omdat er niet genoeg veilige naalden voor handen zijn. Volgens een woordvoerder kunnen kinderen die ingeënt moeten worden vanwege het Rijksvaccinatieprogramma tijdelijk niet geholpen worden. Er zijn nieuwe, veilige naalden besteld, maar het is nog onduidelijk wanneer die geleverd worden.

SPOEDOVERLEG

Farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline in Zeist houdt dinsdag spoedoverleg. De medicijnfabrikant levert ook vaccins met de omstreden naalden van het merk Terumo, waar mogelijke schadelijke lijmdeeltjes aan blijken te zitten. Het bedrijf overlegt onder andere met het RIVM en beslist daarna of het de naalden blijft gebruiken.
Miljoenen van de naalden worden gebruikt in ziekenhuizen en voor vaccinaties. Vooral jonge kinderen krijgen met de betreffende naalden vaccinaties toegediend. Volgens het RIVM worden de naalden ook in ziekenhuizen voorlopig niet meer gebruikt.
Het is nog onbekend hoe schadelijk eventuele lijmdeeltjes zijn die in de bloedvaten terecht kunnen komen. Volgens fabrikant Terumo heeft intern en extern onderzoek uitgewezen dat de injectienaalden geen gezondheidsrisico vormen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.