Kamerlid René Leegte (VVD) stapt op vanwege bijbaan

DEN HAAG - VVD-politicus René Leegte verlaat de Tweede Kamer. De Amersfoorter stapt op omdat hij een betaalde nevenfunctie niet op tijd had gemeld.
In een officiële verklaring van de VVD zegt hij dat hij vorig jaar actief was voor een organisatie die actief is op een terrein dat zijn portefeuille als Kamerlid raakt. "Stom genoeg heb ik deze functie niet tijdig laten registreren in het daartoe bestemde register en ook heb ik de neveninkomsten uit deze functie niet direct gemeld. Bovendien heb ik in enkele gevallen gebruik gemaakt van mijn e-mailadres van de Tweede Kamer."

SLORDIGHEDEN

Leegte zegt in de verklaring dat hij er achteraf spijt van heeft. "Terugkijkend op deze situatie kan ik niet anders dan concluderen dat dit soort slordigheden niet zijn uit te leggen en in strijd zijn met de binnen mijn partij geldende integriteitsregels. Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer."
Fractievoorzitter Halbe Zijlstra deelt de conclusie van Leegte. "Het is pijnlijk maar de enige logische conclusie." Om welke nevenfunctie het gaat heeft de VVD niet bekend gemaakt. Volgens RTL Nieuws gaat het om betaalde adviezen aan Plantlab Playground Foundation over het verbouwen van thee in een laboratorium. Leegte hield zich in de Haagse politiek bezig met Economische Zaken en Buitenlandse Handel.

TELEFOONGESPREK

Leegte kwam in januari al eens in opspraak door een telefoongesprek in de trein over hoe de VVD omging met de discussie over de gaswinning in Groningen. Hij moest daardoor toen zijn woordvoerderschap daarover laten vallen.
René Leegt was dinsdagmorgen niet bereikbaar om vragen te beantwoorden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.