Utrecht mist signalen over jihadronselaars

UTRECHT - De gemeenteraad van Utrecht is tevreden over de aanpak van radicalisering van moslims. Utrecht zet vooral in op preventie en dat lijkt zijn vruchten af te werpen, zei burgemeester Van Zanen dinsdagavond tegen raadsleden. Maar hij mist nog wel tips over jihadronselaars.
Utrecht kreeg begin maart tijdens een bijeenkomst met radicaliseringsexperts veel lof voor haar unieke aanpak. Daarbij wordt veel overlegd met ouders, scholen en de Marokkaanse gemeenschap.
De fracties vinden dat de aanpak wel verder moet worden uitgewerkt. Van Zanen zei de fracties toe nog voor de zomer met een concreet plan te komen. Hij mag daarvoor extra geld uittrekken.
Raadsleden willen dat in dat plan onder meer staat hoe de stad arbeidsdiscriminatie tegengaat om te voorkomen dat allochtone jongeren teleurgesteld raken en zich afwenden van de maatschappij. Ook moet de vaak ontredderde familie van geradicaliseerde jongeren extra nazorg krijgen.

RONSELAARS

Voor onder meer de VVD is preventie alleen niet genoeg. Die partij wil dat er direct actie wordt ondernomen tegen jihadronselaars. "Die jihad-kinderlokkers moeten hard worden aangepakt", zegt VVD-raadslid Queeny Rajkovski. Van Zanen is het daarmee eens, al is het wel erg lastig om de ronselaars in het vizier te krijgen, zegt hij.
Utrecht volgt momenteel 19 mogelijke jihadisten. De kwestie kreeg extra aandacht nadat de 18-jarige Zaid K. uit Overvecht vorig jaar spoorloos was verdwenen.

Utrecht mist signalen over jihadronselaars

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.