Helen Dowling Instituut onderzoekt vermoeidheid na kanker

BILTHOVEN - Helen Dowling Instituut in Bilthoven gaat nieuwe therapieën testen voor mensen die genezen zijn van kanker, maar wel kampen met vermoeidheid. Voor het onderzoek worden nog deelnemers gezocht.
'Fitter na kanker' heet het programma, dat de deelnemers via internet kunnen volgen. Er zijn twee programma's zegt Marije van der Lee van het Helen Dowling Instituut. "Een daarvan wordt begeleid door een psycholoog en de ander door een fysiotherapeut. De deelnemers krijgen een bewegingsmeter en allerlei oefeningen die ze thuis kunnen doen."
Ex-kankerpatiënten worden volgens Van der Lee moe, onder meer door hormoontherapie en omdat de ziekte lichamelijk en psychisch veel impact heeft. Door regelmatig te wandelen kan de vermoeidheid minder worden, zegt Van der Lee. Ze adviseert ex-patiënten ook om de situatie uit te leggen aan vrienden en de werkgever.
Mensen die kanker hebben gehad en kampen met een chronische vermoeidheid, kunnen zich voor het onderzoek melden bij het Helen Dowling Instituut.

Marije van der Lee van het Helen Dowling Instituut over het onderzoek vermoeidheid na kanker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.