Gouden NL-Award voor RTV Utrecht-docu over Ruben en Julian

UTRECHT - De Gouden NL-Award voor de beste productie van de regionale omroepen in 2014 gaat naar RTV Utrecht voor de documentaire 'Ruben en Julian, twee weken tussen hoop en vrees'. De makers wonnen ook in de categorie achtergrond.
Verslaggever Dennis van Ommeren sprak voor de documentaire met de moeder van de broertjes uit Zeist, die mei 2013 werden omgebracht door hun vader. Ook de hoofdrechercheur van de politie deed zijn verhaal.

JURY

De jury roemt onder meer de respectvolle wijze waarop de makers met de betrokkenen zijn omgegaan. "De doorslag bij het bepalen van de winnaar werd gegeven door het regionale belang en de rol van de omroep en met name één verslaggever als vertegenwoordiger daarvan. Respectvolle keuzes uit het verleden leidden tot een groot vertrouwen in de omroep en een uniek en exclusief relaas. Een relaas dat bovendien mooi is opgebouwd en boeit tot het eind aan toe. Waar alle andere media het nakijken hadden, onthulde RTV Utrecht de achtergrond van een aangrijpend familiedrama."
Aan de Gouden NL-Award is een geldprijs van 2500 euro verbonden. De documentaire over Ruben en Julian was vorig jaar te zien op RTV Utrecht en later ook bij de RKK op Nederland 1. Erwin Raasveld verzorgde de montage, het camerawerk was in handen van Joep ten Have.

STERK

De NL-Awards werden woensdag uitgereikt in Ermelo tijdens de ROOS-dagen van de regionale omroepen. De jury vindt dat er dit jaar "sterk eigen nieuws" is ingezonden. Dat een onderzoek naar drugs in Brabant als longread op internet werd gezet, noemt de jury vernieuwend.
Voorzitter Kees Toering roemde de hoge kwaliteit van de inzendingen. Een gezamenlijke actie van de regionale omroepen, zoals onlangs gebeurde in de Voedselbank Actie, zou vaker georganiseerd moeten worden, vindt hij. "Behalve goed voor het goede doel zelf, is dit een uitgelezen manier om het bestaansrecht van een sterke regionale publieke omroep nog eens te benadrukken", aldus Toering.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.