Verbijstering over afval dumpende ambtenaren

UTRECHT - Raadsleden reageren geschokt op het nieuws dat medewerkers van de gemeente Utrecht woensdag afval hebben gedumpt in de Voorveldse Polder. De ambtenaren deden dit zodat deelnemers aan een maatschappelijke opruimactie het even later op konden ruimen. D66 heeft raadsvragen gesteld.
D66-raadslid Matthijs Sienot snapt niks van de actie. "Dat de gemeente op deze wijze parken vervuilt, is voor D66 dan ook onbegrijpelijk". Hij wil onder meer weten of het om beleid gaat of een incident. Ook wil hij van het college van B en W horen hoe in de toekomst wordt voorkomen dat er afval wordt uitgestrooid.
"Ik dacht 'dit kan niet waar zijn'", zegt een verbijsterde Monique Bollen van GroenLinks. "En het lijkt me ook echt oprecht niet leuk voor die mensen die komen opruimen. Als je naderhand hoort dat het daar neergelegd is...' Er zijn voldoende plekken in Utrecht waar ze afval dat er al langer lag konden opruimen."
Ook Maarten van Ooijen van de ChristenUnie is verbijsterd. Hij snapt niet dat de gemeente dit doet en tegelijkertijd campagne voert tegen zwerfafval op straat. "De gemeente Utrecht draait die campagne zo in één keer de nek om. Want de bereidheid om afval netjes in de prullenbak te gooien die daalt natuurlijk tot onder het vriespunt door zo'n actie van die ambtenaren."

BELAZERD

De expres neergegooide troep zou in het kader van een teambuildingsactie worden opgeruimd door medewerkers van AB InBev, een bedrijf dat bier brouwt. Zij voelen zich enorm belazerd en wisten niet dat de rotzooi speciaal voor hen was neergelegd, zegt woordvoerder Kim Vogten. "Wij zijn allemaal erg geschrokken van het nieuws dat er voorafgaand aan onze actie zwerfvuil in het park verspreid is. Hier waren wij absoluut niet van op de hoogte en wij zouden daar ook nooit aan meewerken."
Een woordvoerder van de gemeente zegt dat het allemaal niet zo slecht is bedoeld. "Het is een overijverige medewerker geweest die dacht: 'Als er straks mensen komen opruimen, moet er wel wat op te ruimen zijn'. "De medewerker heeft het zelf bedacht, het was geen opdracht van de gemeente. Het is niet helemaal oké, maar niet slecht bedoeld. Het was dom en het verdient geen schoonheidsprijs. De medewerker is hierop aangesproken door zijn leidinggevende."
De bizarre actie van de ambtenaren werd vastgelegd door een oplettende buurtbewoner. Hij filmde hen en stapte met de beelden naar RTV Utrecht.

Verbijstering over afval dumpende ambtenaren
Woordvoerder van AB InBev reageert

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.