Nog 100 dagen voor de start van de Tour de France in Utrecht

UTRECHT - Het duurt nog precies honderd dagen tot de Tour de France in Utrecht van start gaat. Donderdag gaf Tourdirecteur Christian Prudhomme op de Prof. Kohnstammschool in Utrecht de officiële aftrap. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht zet om 15.30 uur een enorme aftelklok in werking. Utrecht zal de komende maanden geel kleuren, aldus feestorganisatie Le Tour Utrecht.
Na de aftrap door de tourdirectie op de Prof. Kohnstammschool gingen de in geel geklede kinderen met een lesprogramma over de Tour de France aan de slag. Ze leerden over de geschiedenis en moesten sleutelen aan fietsen.
Later donderdag begroet Prudhomme drie 'oude bekenden': ex-wielrenners Bernard Hinault, Joop Zoetemelk en Jan Janssen in Museum Speelklok. Ze trappen daar een draaiorgel aan. Alle instrumenten in Museum Speelklok spelen tot aan de Grand Départ muziek met een Frans tintje. Net als het carillon in de Domtoren. De stadsbeiaardier geeft tweemaal per week een speciaal Ronde van Frankrijk-concert.
In het nieuwe Stadskantoor is een fietsarena ingericht. Bezoekers kunnen onder meer al fietsend een glaasje sap uitpersen of virtueel de officiële tijdrit in Utrecht wegtrappen. Donderdagavond is de buitenkant van het gebouw het podium van een videoproject van vijftig kunstenaars.
De komende maanden zijn er tientallen evenementen die met fietsen te maken hebben. In het Universiteitsmuseum zijn wetenschappelijke feitjes te vinden, in theaters en café's zijn lezingen en voorstellingen en op 12 mei gaat de film Ventoux, naar het boek van Bert Wagendorp, in Utrecht in première. De Tourkaravaan is van 1 tot 6 juli in Utrecht.

Tourdirecteur Prudhomme bezoekt Kohnstammschool
Interview over de Tourstart met wethouder Kreijkamp
Interview met Tourrdirecteur Prudhomme (in het Frans)
VJ on Tour: Lichtshow bij het Stadskantoor
Wereldpers maakt rondvaart over Utrechtse grachten
Montfoort en Oudewater ook druk met de Tour
Interview met Martijn van Hulsteijn, projectdirecteur van het Grand Départ in Utrecht
Interview met Ronald Besemer, directeur van Toerisme Utrecht
Tourwinnaars op orgelfiets in Museum Speelklok
Interview met burgemeester Van Zanen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.