Minder criminele jeugdgroepen in Utrecht

UTRECHT - De gemeente Utrecht telde eind vorig jaar 13 problematische jeugdgroepen. In 2013 waren dat er nog 21. Ook nam de criminaliteit van jeugdbendes af. Desondanks ervaart een-vijfde bewoners nog overlast van de groepen. Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad.
Het college vindt het opmerkelijk dat bewoners nog zoveel overlast hebben. "We zien dat de ervaren jeugdoverlast, ondanks de goede resultaten van de aanpak nog niet evenredig daalt. Het beeld van de professionals uit de wijken is dat het rustig is en er weinig incidenten zijn."
Utrecht zit sleutelfiguren van de criminele groepen op de nek. Nu er steeds minder problematische groepen zijn, kunnen er meer jongeren gevolgd worden. De gemeente hoopt dat hun invloed dan afneemt en de groepen uiteenvallen.
Vorig jaar zijn kopstukken in totaal 154 keer aangehouden. Sommige jongeren zijn meer dan eens opgepakt. Er is 70 keer een rechtszaak geweest en daaruit zijn 18 celstraffen voortgekomen.
Als kopstukken in de cel zitten of hulp accepteren, valt de groep rondom hen vaak vanzelf uiteen, zegt de gemeente. Daarom worden de leiders van de jeugdbendes nog nadrukkelijker gevolgd. De gemeente geeft het jongerenwerk daarbij een belangrijke rol: die moet contact onderhouden met de jeugd en met hun ouders. In 2014 spraken jongerenwerkers 208 keer met de ouders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.