NS: Treinverkeer pas zaterdagmorgen weer normaal

PROVINCIE UTRECHT - Het treinverkeer van en naar Amsterdam komt langzaam weer op gang, maar het gaat minder voorspoedig dan de NS wil. De spoorwegmaatschappij zegt dat pas in de loop van zaterdagochtend de treinen weer volgens de dienstregeling rijden. Oorzaak van de problemen is de grote stroomstoring in Noord-Holland en Flevoland, vrijdagochtend.
Nadat de elektriciteit weer geleidelijk terug werd gebracht, meldde de NS dat het nog uren zal duren voor de treinen weer volgens het spoorboekje rijden. De treinen die rond 16.30 uur weer gingen rijden, zaten tijdens de spits bomvol. De NS zegt dat alle reizigers vrijdagavond veilig thuis zullen komen.

SCHIPHOL

De stroomstoring ontstond rond 9.45 uur bij een hoogspanningsstation in Diemen, zegt netbeheerder Tennet. De elektriciteit viel uit van Alkmaar tot Hilversum. Op Schiphol werden binnenkomende vliegtuigen doorverwezen naar andere luchthavens. De KLM annuleerde twintig vluchten.
Enige tijd na het uitvallen van de elektriciteit was ook de website van RTV Utrecht korte tijd onbereikbaar. Het lijkt erop dat dat een gevolg was van de stroomstoring in Noord-Holland. De uitzending op Radio M Utrecht ondervond er geen hinder van.
Op het Media Park in Hilversum legde de storing diverse websites van de publieke omroepen plat. De tv- en radiouitzendingen van de NPO gingen door op noodstroom.

OORZAAK

Monteurs hebben het defect in Diemen onderzocht. Ze konden rond 11.00 uur melden dat de stroomvoorziening langzaam weer op gang kwam.
De oorzaak van de stroomstoring was een gevolg van een samenloop van omstandigheden. Twee helften van het
hoogspanningsstation in Diemen werden tijdelijk aan elkaar gekoppeld. Bij kortsluiting vallen in zo'n geval ook beide helften uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.