Eemnes: Alliantie laks met energiezuiniger maken woningen

© RTV Utrecht
EEMNES - De gemeente Eemnes is de lakse houding van woningcorporatie De Alliantie zat. Volgens wethouder Rood weigert de woningbouwvereniging huurwoningen in het dorp duurzaam te maken en neemt ze haar verantwoordelijkheid niet.
Woningcorporatie De Alliantie heeft alle achthonderd sociale huurwoningen in Eemnes in haar bezit. De gemeente wil dat die allemaal nul-op-de-meter worden, wat betekent dat ze net zoveel energie verbruiken als produceren.
De Alliantie zou daar niet aan mee willen werken. Rood: "De Alliantie denkt niet mee en dat stoort mij. We moeten wel een beetje haast maken, want als we niet bewegen gebeurt er niets." De gemeente Eemnes heeft zelfs voorgesteld om de woningen te kopen, maar daar heeft De Alliantie geen oren naar.

LAKS

Wethouder Rood (D66) is de lakse houding van de corporatie zo zat, dat hij nieuwe prestatieafspraken wil maken. Samen met andere gemeentes, waaronder Amersfoort, wil hij De Alliantie op de knieën dwingen. Volgens Rood zijn meer gemeentes de houding van De Alliantie beu en hebben de wethouders samen een "verbondje gesmeed".
De Alliantie zegt op haar beurt wel mee te werken maar niet over een nacht ijs te gaan. Directeur regio Amersfoort Koos Koolstra: "Eerder hebbben we met de gemeente afgesproken dat we vierhonderd woningen energiezuiniger zouden maken. Daar zijn we volop mee bezig. Die gaan niet naar nul-op-de-meter, maar naar label B. Dat nul-op-de-meter is nog in een onderzoeksfase. Is het haalbaar en wat levert het op?"
De woningcorporatie wil eerst meer onderzoek doen naar het duurzaam maken van de huizen in het dorp en de wijze waarop dat moet gebeuren. Ook zou het veel te duur zijn. Een woning naar nul-op-de-meter brengen kost volgens De Alliantie veel. "Wel 80.000 tot 90.000 euro. Wij moeten verantwoord omgaan met onze middelen. Dus willen we hier zorgvuldig de tijd voor nemen."
De gemeente Eemnes beweert echter dat het om de helft van dat bedrag gaat. Bij groot inkopen zou een woning al voor veel minder energieneutraal gemaakt kunnen worden. Wel moeten er dan tienduizenden huizen meedoen, maar dat is ook het plan.

WERKGELEGENHEID

De provincie Utrecht wil de komende jaren 50.000 woningen naar nul-op-de-meter brengen. Rood: "Als wij nou achthonderd bouwpaketten om de woningen duurzaam te maken tegelijkertijd bestellen en in andere gemeentes doen ze het ook in die aantallen, dan gaat het heel snel. Maar dan moeten de eigenaren van die woningen, de corporaties, wel meewerken. Portaal is bijvoorbeeld heel actief, maar De Alliantie lijkt het niet goed te begrijpen."
Bovendien levert het nul-op-de-meter project voor 50.000 woningen 2,5 miljard euro op door de werkgelegenheid in de bouw, benadrukt Rood. "Dit is een unieke kans die werk oplevert."
Verder noemt Eemnes de financiën geen argument, omdat er genoeg investeerders zouden zijn en omdat het energieneutraal maken van oude huurwoningen zichzelf terugverdient. Dit alles is volgens wethouder Rood door de Hogeschool Utrecht doorgerekend.
De Alliantie heeft die cijfers en gegevens nog niet zwart-op-wit gezien en maakt geen haast. Bovendien heeft de woningcorporatie rekening te houden met haar huurders, zegt De Alliantie. "De gemeente Eemnes kan ons niet duidelijk maken dat het allemaal haalbaar is. Ze zullen even wat geduld moeten hebben."

Eemnes: Alliantie laks met energiezuiniger maken woningen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.