Amersfoorter vindt nabestaanden Georgische oorlogsslachtoffers

Konstantin Schirtladze.
Konstantin Schirtladze. © Russisch Ereveld
AMERSFOORT - De Amersfoortse onderzoekshistoricus Remco Reiding heeft opnieuw nabestaanden opgespoord van oorlogsslachtoffers die op het Russisch Ereveld in Leusden liggen. Daardoor weten de families van twee vermoorde Georgiërs wat hun vaders en grootvaders in de oorlog is overkomen.
Het gaat om Anton Gviniasjvili en Konstantin Schirtladze, die in de Tweede Wereldoorlog in Beverwijk stierven. Hun nabestaanden verkeerden zeventig jaar in onzekerheid over hun laatste rustplaats.
Reiding vond de families met hulp van de Georgische ambassade, een Georgische vrouw die in Nederland woont en een advocaat uit Georgië. Hij heeft de afgelopen jaren ook familieleden opgespoord van vier andere Georgische soldaten die in Beverwijk om het leven zijn gebracht. De reacties zijn volgens Reiding vaak emotioneel.
De Georgiërs dienden in de Tweede Wereldoorlog aanvankelijk in het Rode Leger van Rusland. Als krijgsgevangenen van de Duitsers kregen ze de kans om de vreselijke omstandigheden in de kampen te ontvluchten door zich bij het Duitse leger aan te sluiten. In Nederland zochten ze contact met het verzet.
Toen een aantal Georgische militairen betrapt werden op het stelen van handgranaten werden 15 soldaten door de Duitsers geëxecuteerd. Op 20 april wordt die gebeurtenis in Beverwijk herdacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.