Oppositie baalt van samenstelling nieuw provinciebestuur

PROVINCIE UTRECHT - ChristenUnie, SP en de PvdA in de provincie Utrecht zijn teleurgesteld dat zij de komende vier jaar waarschijnlijk weer niet in het provinciebestuur zitten. Maandag werd bekend dat de informateurs streven naar een provinciebestuur van VVD, D66, CDA en GroenLinks.
Bij de verkiezingen verloor de VVD twee zetels. D66 won er vier en daardoor leveren beide partijen negen Statenleden. CDA en GroenLinks bleven gelijk met respectievelijk zes en vier zetels.

GESTRAFT

SP-lijsttrekker Ad Meijer snapt niet waarom Gedeputeerde Staten uit dezelfde partijen blijft bestaan. Volgens hem zijn de partijen uit de huidige combinatie wel degelijk gestraft tijdens de verkiezingen. "Het was slimmer geweest om het wat breder te proberen. D66 en VVD zijn aan zet, dat moeten we respecteren."
Ook de PvdA is teleurgesteld over de gang van zaken. Fractievoorzitter Rob van Muilekom hoopte dat zijn partij een rol van betekenis kon spelen. "De vier partijen hebben een brief gestuurd waarin punten worden genoemd waarop het provinciebestuur wil vernieuwen. Daar zitten geen punten bij waarvan ik kan bedenken dat we daarom niet zijn gekozen als mogelijke coalitiepartij."

NU UITVOEREN

Arthur Kocken van de VVD snapt dat niet iedereen even blij is met de uitkomst van de onderhandelingen. Volgens hem zou een verandering van koers echter onverstandig zijn. "We hebben de afgelopen jaren veel beleid bedacht dat we nu willen uitvoeren. We hebben goed geleerd samen te werken en daarmee kunnen we in de toekomst zorgen dat die uitvoering goed van de grond komt. En tegelijkertijd kunnen we nieuwe accenten zetten."
Volgens fractievoorzitter Arne Schaddelee van de ChristenUnie was het beter geweest als er een nieuwe partij aan de onderhandelingstafel had gezeten. "Je gaat nu met dezelfde club op zoek naar nieuwe accenten. Ik denk dat dat nog moeizaam gaat worden."

KANSRIJK

VVD en D66 praten weer samen met CDA en GroenLinks over de vorming van een college van Gedeputeerde Staten. Volgens een rapport van de informateurs is de combinatie van deze partijen zeer kansrijk.
De verwachting is wel dat de portefeuilleverdeling gaat veranderen. Hoe die er precies uit zal gaan zien wordt de komende weken duidelijk.

Oppositie baalt van samenstelling nieuw provinciebestuur

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.