Kathalijne de Kruif: "Er moesten koppen rollen"

STICHTSE VECHT - Kathalijne de Kruif, de voormalige VVD-fractievoorzitter in Stichtse Vecht, heeft voor het eerst in de media gesproken over haar aanhouding. In een interview met het ANP zegt ze dat haar politieke en maatschappelijke loopbaan waarschijnlijk voorbij zijn. Net als minister Edith Schippers vermoedt ze dat de VVD moedwillig wordt beschadigd.
Het Openbaar Ministerie verdenkt De Kruif van witwassen, deelnemen aan een criminele organisatie, hennepteelt en valsheid in geschrifte. Ook zou ze geheime informatie over de burgemeestersbenoeming in Stichtse Vecht hebben gelekt aan partijgenoten. Hieronder staat het volledige interview.

TOEVALLIG

"Ik heb heel sterk de indruk dat er koppen moesten rollen bij de VVD. Het is wel heel erg toevallig wat er in de aanloop naar de provinciale verkiezingen allemaal met de partij is gebeurd. Maar ik weet nog steeds niet waarom ze mij moesten hebben."
Dat zegt Kathalijne de Kruif (43) uit Maarssen in een vraaggesprek met het ANP. Zij was tot halverwege vorige maand fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Stichtse Vecht. Daaraan kwam plotsklaps een einde toen de politie voor haar deur stond. De Kruif zat vier weken in voorarrest op verdenking van witwassen. Sinds 19 maart is ze op vrije voeten in afwachting van haar rechtszaak.

COMPLOT

De Kruif ontkent dat ze iets strafbaars zou hebben gedaan. Volgens haar zijn sommigen erop uit om de VVD te beschadigen. VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) opperde eerder al dat het "geen toeval" kon zijn dat de VVD vlak voor de verkiezingen werd achtervolgd door affaires. Zij vermoedt een complot: "De een zegt de onderwereld, een ander de advocatuur en een derde krachten bij Justitie."
"De politie kwam me halen voor een verhoor over lekken rond de burgemeestersbenoeming. Na dat verhoor mocht ik gaan, maar er stond meteen een officier van justitie voor mijn neus, die mij arresteerde op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie", zegt De Kruif.

ANGSTIG

"Het was verschrikkelijk. Angstig. Ik mocht wekenlang met niemand contact hebben. Ik wist niets. Ik begrijp eerlijk niet waarvoor ik vier weken in de cel heb gezeten." Ondertussen deed de politie huiszoeking in haar woning. "Opvallend genoeg hebben ze VVD-campagneposters open en bloot laten zien. Verder is er niets gevonden."
Sommige media meldden dat De Kruif zou omgaan met 'verkeerde types'. Dat ontkent ze stellig: "Ik heb geen kennissen in het criminele circuit." Haar advocaat John Peters vult aan: "De beschuldigingen van hennepteelt en deelname aan een criminele organisatie zijn door de onderzoeksrechter ook meteen van tafel geveegd. Maar omdat het volgens justitie in het belang van het onderzoek was dat ze met niemand contact had, moest ze toch vast blijven zitten."

WITWASSEN

Over het 'lekken' mogen De Kruif en haar raadslieden niet praten, omdat het onderzoek naar die zaak niet is afgerond. Over het witwassen zegt Peters: "Broodje aapverhaal. We hebben hard bewijs dat dat niet klopt."
Peters is woedend dat politie of justitie volgens hem details uit het dossier hebben laten lekken. "Kranten hadden informatie uit het proces-verbaal die wij nog niet eens kenden. Er hebben letterlijke stukken uit verhoren op internet gestaan. Dat kan alleen maar bij politie of justitie vandaan komen en dat gaan we tot op de bodem uitzoeken."

VOORBIJ

De Kruif: "Ik krijg zeker vrijspraak, maar de schade is al aangericht. De politiek was mijn lust en mijn leven, maar dat is voorbij. Ik had een marketing-adviesbureau, maar dat kan ik nu vergeten. Ik zal moeten werken, maar ik kom de komende jaren nergens aan de bak. Dit gaat nooit meer voorbij, er blijft altijd een smet aan mij kleven. Ze beseffen niet wat ze met mij hebben gedaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.