Patiëntenstop bij Van der Hoevenkliniek, directeur op non-actief

UTRECHT - De Van der Hoevenkliniek in Utrecht en Amersfoort is te losjes omgesprongen met verlofregels. Daarom mag de TBS-kliniek voorlopig geen patiënten meer opnemen. De geneesheer-directeur van de kliniek is door de raad van bestuur van de kliniek voorlopig op non-actief gesteld. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff dinsdag aan de Tweede Kamer.
Op grond van een bepaalde machtiging was aan een patiënt een eendaags familiebezoek toegestaan. De kliniek heeft echter ook goed gevonden dat de patiënt in kwestie bleef overnachten bij familieleden, terwijl overnachtingen niet waren opgenomen in die 'machtiging onbegeleid verlof'.

VEILIG

De verlofregels voor TBS-gestelden zijn heel precies, om alles voor iedereen zo veilig en verantwoord mogelijk te maken, schrijft Dijkhoff. Betrokken organisaties moeten elkaar blindelings kunnen vertrouwen in de uitvoering van het stelsel, vindt hij.
En ook het departement moet 'evenzeer kunnen vertrouwen op een goede, zorgvuldige en strikte naleving van de regels en procedures die zijn gesteld', schijft de bewindsman. "De Van der Hoevenkliniek heeft dit vertrouwen geschaad. Daarom is direct een opnamestop afgekondigd: in de kliniek worden geen nieuwe patiënten geplaatst totdat duidelijkheid is verkregen over de toedracht van dit incident," aldus Dijkhoff.

ONDERZOEK

De Inspectie Veiligheid en Justitie is een onderzoek begonnen. Ook is de inspectie gevraagd een steekproef uit te voeren naar de uitoefening van het verlof bij andere tbs-gestelden met een dergelijke machtiging, om uit te vinden of het een op zichzelf staand geval is geweest of dat het vaker voorkomt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.