1 april: Andries Jonker trainer FC Utrecht en Barcelona oefent tegen IJsselmeervogels

PROVINCIE UTRECHT - Het is 1 april. Tijd dus voor grappen en grollen. De afgelopen weken stroomden al veel twijfelachtige, soms ronduit doorzichtige, 'nieuwtjes' binnen. RTV Utrecht houdt een overzicht bij.

JONKER

"Andries Jonker wordt de nieuwe trainer van FC Utrecht. De geboren Amsterdammer moet Robby Alflen, die onlangs te kennen gaf zijn contract niet te willen verlengen, opvolgen in Stadion Galgenwaard." Dat schrijft de website fcutrecht.net. "Momenteel is Jonker nog actief als Hoofd Jeugdopleiding bij Arsenal. Zijn voorkeur ligt toch meer op het veld en daarom heeft hij ervoor gekozen om na het huidige seizoen de scepter te gaan zwaaien in de Domstad. Vanmiddag om 16:00 uur zal het protégé van Louis van Gaal worden gepresenteerd aan de pers."

BARCELONA

IJsselmeervogels speelt zaterdag 25 juli een oefenwedstrijd tegen FC Barcelona. De Catalaanse club komt naar Nederland voor een vijfdaags trainingskamp in Hoenderloo en komt ook even naar De Westmaat, beweert de topklaaser. "Via Jaan de Graaf en Ronald Koeman zijn de reeds goede contacten met FC Barcelona nu optimaal benut. Dank is beide heren verschuldigd. Aansluitend de wedstrijd is er voor de jeugd gelegenheid om met Lionel Messi op de foto te gaan."

PROEFJUICHEN

Montfoortse scholieren stonden woensdag klaar om te proefjuichen voor de Tour de France die het dorp komende zomer passeert. Gehuld in oranje kleding stonden ze te wachten op wielrenners in verband met een tv-opname. Het bleek uiteindelijk om een 1-aprilgrap te gaan.

KABELJAUW

Inwoners van Baarn hebben een nepbrief van de gemeente gekregen over verkeerde bekabeling die is gebruikt bij de aanleg van glasvezel. De kabels moeten worden vervangen en per huishouden moeten de aansluitingen worden nagekeken. Baarnaars wordt gevraagd om een afspraak te maken met het betreffende bedrijf. Wanneer ze dat niet doen, kan het zijn dat hun internetverbinding binnen enkele weken niet meer werkzaam is, zo staat in de brief. Inwoners kunnen contact op nemen met de heer Jauw...Het telefoonnummer in de brief is van een Amersfoortse vishandel.

PACMAN

Google heeft vanwege 1 april een Maps-versie van het klassieke computerspel Pac-man online gezet. Je kan het door spoken opgejaagde happertje ook door je eigen straat laten gaan.

CAVIA

De NS deed ook een duit in het zakje. De Utrechtse Jesse (9) zou zijn cavia Trippel hebben verloren in de trein op weg naar zijn oma in Den Haag. NS steunde Jesse in zijn zoektocht en riep alle reizigers op om uit te kijken naar Trippel. "Het beestje bevindt zich ergens in een trein", liet het spoorbedrijf weten. Later werd een cavia-knuffel gevonden in een Sprinter en maakte de NS bekend dat het om een grap ging. Alle basisschoolkinderen die woensdagmiddag 1 april worteltjes bij zich hebben, reizen tot 18.00 uur gratis met de trein.

TIVOLIVREDENBURG

TivoliVredenburg in Utrecht is opgenomen in de werelderfgoedlijst van jonge monumenten van UNESCO, zo claimt het muziekcentrum. Het Utrechtse gebouw zou zich hiermee scharen in een select rijtje jonge architectonische iconen waartoe ook het Tate Modern in Londen, het Centre Pompidou in Parijs, het Guggenheim Museum in Bilbao en de Burj Khalifa in Dubai behoren.

KOFFIE

De Universiteit Utrecht komt met de pilot 'caffeïnevrije koffie in de UBD'. Na een maand wordt de proef geëvalueerd.

GELDWAGEN

Voor de Koninklijke Munt in Utrecht is een geldwagen gekanteld en opengescheurd, meldt Nettie Kuijer aan RTV Utrecht. "De vrachtwagen was onderweg naar een vernietigingsbedrijf aan de Bleek in Montfoort. Er ontstond een grote scheur in de laadruimte en de stormachtige noordenwind stuwde de duizenden eurobiljetten richting sportvelden. Naar verwachting zullen veel biljetten, vooral de gebundelde, in de sloot voor het MSV-terrein belanden."
"Het waterschap stelt een boot beschikbaar, die naar verwachting in de loop van de middag zal beginnen met dreggen. De Munt vraagt vinders van de biljetten om deze naar het kantoor van de firma Primer libra te brengen aan de Bleek", schrijft de wel heel goed ingevoerde Nettie Kuijer, die ook de moeite heeft genomen om een foto te maken van een bankbiljet in een boom.

PLASKAART

De Utrechtse Maaspleinschool in Rivierenwijk voert een 'plaskaart' in. De leerlingen vinden de toiletten te vies en met de verkoop van plaskaarten zou een ouder tegen geringe vergoeding de wc's moeten schoonmaken. Voor 50 cent kunnen de leerlingen 15 keer naar het toilet. Als de kaart vol is, moet een nieuwe worden gekocht. Verbijsterde ouders hebben de school om opheldering gevraagd. Ook RTV Utrecht kreeg boze mail binnen over het plan. De Maaspleinschool geeft toe dat het om een 1-aprilgrap gaat.

SOKKEN

De Dr. Bosschool in Utrecht vroeg kinderen sokken mee te nemen om over de stoelpoten te doen. Dit tegen geluidsoverlast in het nieuwe gebouw.

NEUDE

Restaurant Goesting in Utrecht komt met het volgende bericht: "De kogel is door de kerk! Morgen worden de handtekeningen gezet onder de exploitatie-overeenkomst van het oude postkantoor op het Neude." Het moet volgens Goesting een multifunctioneel horeca-etablissement worden met onder andere een kegelbaan, 36 driebanden-biljarttafels en een indoor manege.

TOURTRIBUNE

Wethouder Bob Duindam in Woerden wil tijdens de Tour de France een tribune bouwen voor 20.000 toeschouwers en de Amersfoortse burgemeester Bolsius zoekt sponsoren voor zijn internetvideo's. Of toch niet? Het is 1 april en op de redactie van RTV Utrecht komen veel dubieuze persberichten binnen.
Duindam zegt dat hij vandaag begint met de aanleg van een grote aarden wal parallel aan de Veldhuizerweg. "Door daar stoeltjes op te zetten, kun je minimaal 20.000 bezoekers kwijt", zegt hij overtuigend tegen RTV Utrecht. Aan het einde van de dag wordt duidelijk of hij serieus is, of dat het toch om een grap gaat.

MERKEL

De Duitse bondskanselier Angela Merkel komt naar Utrecht, werd onlangs aangekondigd. Samen met de Duitse minister van Economie zou ze een bezoek aan de stad brengen om handel tussen Nederland en Duitsland te bevorderen. Vooralsnog is Merkel niet gesignaleerd in Utrecht.

GLASKLIKO

De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil een glaskliko invoeren. Er is volgens de gemeente onlangs een kliko met drie compartimenten voor plastic, metaal en drinkpakken ingevoerd en vanwege positieve reacties komt Utrechtse Heuvelrug binnenkort dus met een nieuwe kliko speciaal voor glas. Aldus wethouder Jan Willem van Dongen.

KAASSTAD

Kinderen zouden in Woerden langs de route van de Tour de France op gele trampolines gaan proefspringen. De trampolines zouden Woerden tijdens de wielerwedstrijd als kaasstad in beeld moeten brengen. Het is een grap, erkende Agrarisch Centrum Woerden (ACW). Maar er waren zoveel positieve reacties dat ACW toch gaat proberen een felgele trampoline op evenementen in te zetten.

WOLF

De gemeente Utrecht twittert dat de beheerder van landgoed Amelisweerd een wolf heeft gezien.

GREBBEBERG

De naam Grebbeberg komt in Rhenen op een heuvel te staan. Onder het motto 'beter goed gejat dan slecht bedacht' is besloten grote letters op de steile zuidflank van het bos te plaatsen in de stijl van Hollywood. Daarvoor moeten wel zo'n 300 bomen gekapt worden, zegt de gemeente Rhenen.

TOILETPAPIER

Burgemeester Ostendorp van Bunnik twittert: "Kinderen van Groep 6 van @obsafrank gebruiken teveel toiletpapier en moeten daarom vandáág zelf wat velletjes mee naar school nemen."

ZWEMBAD

Sportcentrum Helsdingen in Vianen zal in de maand april een bacterie aan het zwemwater toevoegen waardoor het water paars zal kleuren zodra bezoekers plassen in het zwembad. Eén op de vijf zwembadbezoekers plast in het zwembad en daardoor hebben veel zwemmers last van rode ogen. Dat ontstaat door de combinatie van chloor met urine, aldus Sportcentrum Helsdingen.

SLOEP

Een grappenmaker die direct al door de mand viel, stuurde met zijn bericht ook een melding naar zijn collega's mee, dat het om een grap ging. Hij wilde de media wijs maken dat zijn sloepen zouden zijn uitgerust met slimme technologie, waardoor iedereen in de buurt van een sloep een aanbieding op zijn mobiele telefoon zou krijgen. De sloepverhuurder vroeg aan zijn collega's om goed op te letten of de grap ergens in de media verschijnt. Nu, dat is in ieder geval gelukt.

Hoe is 1 april ontstaan?
Verslaggever Anita Sara Nederlof op zoek naar de waarheid achter 1 april

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.