ANWB: aantal files gaat toenemen

PROVINCIE UTRECHT - Nederlanders staan weer vaker in de file. Na een lange periode van afnemend fileleed, is het stilstaan en langzaam rijden op de snelwegen weer flink toegenomen. Dat zegt de ANWB.
De filezwaarte (lengte keer duur van de file) nam in de eerste drie maanden van dit jaar met 56 procent toe vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, meldt de ANWB woensdag. Sinds april vorig jaar constateert de organisatie een toename van de lengte van de files.
Het bumper-aan-bumperrijden is echter nog niet op het niveau van voor de economische recessie. Bovendien is de doorstroming van het verkeer de afgelopen jaren verbeterd door onder meer door het aanleggen van extra rijstroken. Vooral automobilisten in het midden van het land en rond Rotterdam hadden veel meer vertraging.
De ANWB zegt dat meer mensen in de auto stappen doordat de doorstroming is verbeterd, waardoor het toch weer drukker wordt. Bovendien gaat het economisch beter, wat leidt tot meer vrachtwagens op de weg. Het weer speelde geen negatieve rol in de stijging van de filezwaarte.
De grootste knelpunten lagen het afgelopen kwartaal in de ochtendspits op de wegen naar Amsterdam en Utrecht. In de avondspits staan automobilisten het langst stil rond Amersfoort en Rotterdam. De ochtendspits is het drukst op maandag en dinsdag. In de avondspits waren de files op donderdag het langst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.