Westkant Utrecht CS groener, autoluw en zonder Westpleintunnel

UTRECHT - De westkant van het Utrechtse Centraal Station moet een toonbeeld van duurzaamheid worden. Daarom wordt het Westplein in Utrecht autoluw en komt er geen tunnel. De Jaarbeurs wil groene daken en veel zonnepanelen aanleggen en een nieuwe woonwijk in het gebied wordt energieneutraal. Die plannen heeft het college van B en W woensdagochtend bekendgemaakt.
"Utrecht moet een toonbeeld worden van duurzame en gezonde verstedelijking: minder en langzaam verkeer, klimaat- en energieneutrale bouw, kundig waterbeheer en vergroening", zegt het stadsbestuur. "De toekomstvisie voor Utrecht Centrum laat aan de westkant een ruim en aantrekkelijk gebied zien, omgeven door groen en water. Langzaam verkeer krijgt hier prioriteit." Utrecht is daarmee een proefproject van het Rijk.
De gemeente wil dat het autoverkeer uit Utrecht West wordt 'weggeknepen'. Dat wil zeggen dat het veel lastiger wordt gemaakt voor auto's om via de westkant naar het centrum van Utrecht te rijden. Door parkeerplaatsen bij de Jaarbeurs aan te bieden, hoopt het gemeentebestuur dat automobilisten niet verder de stad in willen rijden.
Het college wil het autoverkeer terugdringen en buigt daarom de Weg der Verenigde Naties vlak voor het Westplein af richting de Overste den Oudenlaan naar de parkeerplaats van de Jaarbeurs. De Graadt van Roggenweg wordt een zijweg waar 30 km/u gereden mag worden. De Van Zijstweg krijgt 2x1 rijbaan.

KABELBAAN

De stad speelt met het idee om bezoekers van het Jaarbeursterrein met een kabelbaan of watertaxi naar de binnenstad te vervoeren en het gemeentebestuur gaat onderzoeken of er een tram door het centrum van de stad kan gaan rijden.
Inwoners van Lombok hebben zich jarenlang hard gemaakt voor de komst van een tunnel onder het Westplein. De afgelopen jaren bleek dat er geen geld voor was en waren er daarom ook ideeën voor een brug. Met het transformeren van het Westplein naar een autoluwe 30 km-zone was in die bewonersplannen geen rekening gehouden.
Tot de zomer van 2015 staan drie raadsinformatieavonden gepland. De gemeente wil de plannen met onder meer omwonenden en ondernemers verder uitwerken. Dan zal het onder meer gaan over gebouwen en stadsweg op het Westplein.
Er komen nog drie raadsinformatieavonden over het onderwerp. Begin 2016 moet de gemeenteraad definitief beslissen over de plannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.