Lof en hoon voor nieuwe visie stationsgebied Utrecht

UTRECHT - Het CDA in de gemeente Utrecht verwijst de nieuwe visie voor de tweede fase van het stationsgebied naar de prullenbak, de VVD vindt het plan voorbarig, Corio noemt het schadelijk voor de economie, maar de Economic Board Utrecht roemt het plan, de Jaarbeurs is in z'n nopjes en GroenLinks is erg enthousiast.
Het stadsbestuur presenteerde woensdagmorgen een plan waarin vergroening van het gebied een hoofdrol speelt. Voor autoverkeer is nauwelijks nog plek.
"Het college presteert het om met één pennestreek niet alleen de bewoners van Lombok, maar ook de binnenstadondernemers keihard te laten vallen", zegt CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren. "Dit is geen visie, het is een bezuinigingsoperatie waar onze toekomstige inwoners en ondernemers de rekening voor gaan betalen."
Van Waveren zegt dat de details ontbreken en de verkeersknelpunten in het gebied niet worden opgelost, maar 'weggedroomd'. Hij mist een samenhang met andere plannen in de stad en vraagt zich af hoeveel het gaat kosten, want dat staat niet in het plan.

SCHADELIJK

Corio, eigenaar van Hoog Catharijne en meerdere parkeergarages in het centrum, noemt de plannen van de gemeente schadelijk voor de economie. "De binnenstad is een van de motoren van de Utrechtse economie, maar wordt onbereikbaar met de auto", zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht. Verder vindt Corio het teleurstellend dat het Westplein niet wordt ondertunneld.

PREMATUUR

De VVD vindt de visie voorbarig en veel te vaag. De coalitiepartij zegt tegen RTV Utrecht dat het opmerkelijk is dat dit plan voor een autoluw stationsgebied er nu ligt, terwijl er nog gesproken moet worden over het verkeers- en vervoersplan voor de hele gemeente. Daar krijgt het Westplein een belangrijke rol, volgens de VVD. De partij wil eerst dat plan bespreken voordat het stationsgebied aan de orde komt.
De Jaarbeurs is blij met het plan. Het bedrijf wil zich weer meer richten op handel en is blij met de nieuwe opzet. De hallen worden verplaatst en bovenop de gebouwen komen tuinen en zonnepanelen. De Economic Board Utrecht, een samenwerkingsverband van overheden, bedrijfsleven en scholen, ziet de visie als een geweldige kans voor de stad om een Europees duurzaamheidsvoorbeeld te worden.
GroenLinks is erg blij met de visie. "Utrecht wordt duurzaamheidsicoon van Europa", twittert de partij. "Deze toekomstvisie is een mooi fundament voor een duurzame en leefbare ontwikkeling van dit gebied", vindt GroenLinks.

Lof en hoon voor nieuwe visie stationsgebied Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.