Gemengde reacties op afschaffen melkquotum

MONTFOORT - Veehouders in de regio reageren verdeeld op de afschaffing van het melkquotum. Het quotum werd in de jaren tachtig ingevoerd omdat er een grote overproductie was. Sinds dinsdag is de beperkende maatregel van de baan.
Boeren met weinig koeien zijn over het algemeen tegen de afschaffing, omdat de productie van melk zal toenemen en de melk minder waard wordt. Dat geldt bijvoorbeeld voor boer Versloot uit Montfoort.
Hij was blij met de invoering van het melkquotum en heeft er vooral voordelen van gehad. "Wij ontvingen de afgelopen vijftien, misschien wel twintig jaar een goede melkprijs hoor. Maar nu hebben ze weer bedacht dat het afgeschaft moet worden, helaas. Ik verwacht een hogere productie en dus dalende prijzen."

MELKROBOT

Maar veehouder Van Vuuren, een paar boerderijen verderop, is juist positief. Hij is blij dat hij meer melk kan gaan produceren met zijn melkrobot. Het melkquotum is niet meer van deze tijd en boeren werden erdoor belemmerd, vindt hij.
"Wat je ziet is dat de vraag naar zuivel wereldwijd gewoon ontzettend groot is. In een land als Nederland waar we gespecialiseerd en kundig zijn in het produceren van hoogkwalitatieve melk, is het gewoon zonde als je daar een belemmering op legt."
Van Vuuren denkt dat de melkprijs niet zal dalen door het afschaffen van het melkquotum.

Gemengde reacties op afschaffen melkquotum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.