Tot 3,5 jaar cel geëist tegen loverboys

LEUSDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Lelystad celstraffen tot drieënhalf jaar geëist tegen pooiers die twee kwetsbare meisjes van zestien en zeventien jaar tot prostitutie hadden gedwongen. Dat gebeurde onder andere in Leusden.
Een van de meisjes was weggelopen uit een inrichting. De ander gaf uiteindelijk de hoop op een leven buiten de prostitutie op: "Ik was goedkoop en dat zou de rest van mijn leven zo blijven."
In beide gevallen werd de 'loverboy'-werkwijze toegepast. Een van de zeven jonge mannen die verdachten zijn in de zaak, ging een relatie aan met het meisje en zei na verloop van tijd dat ze geld kon verdienen door met mannen te 'praten' of te 'daten'. Zo werd ze er geleidelijk toe gebracht om prostitutiewerkzaamheden te verrichten.
Dit vond begin 2013 plaats in Leusden, maar ook in Almere, Hengelo, Almelo, Zwolle en Lelystad. De mannen regelden de afspraken en de meisjes moesten de verdiensten afstaan.
Het zeventienjarige meisje had ongeveer 163 klanten in diverse hotels of ging naar de mannen thuis. De mannelijke hoofdverdachte gedroeg zich agressief en bedreigend tegenover haar. Er werden ook foto's gemaakt voor seksadvertenties. Vanwege de leeftijd van de meisjes is dat volgens het OM aan te merken als het vervaardigen en verspreiden van kinderpornografische afbeeldingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.