Scholen onder druk door controles inspectie

UTRECHT - Controles die de Inspectie van het Onderwijs uitvoert zorgen voor extra administratieve druk bij leraren en directeuren. Dat concludeert de Algemene Onderwijsbond (AOb) in Utrecht na een onderzoek onder 3500 leraren en schooldirecteuren.
Volgens de onderwijsbond schieten de controles hun doel voorbij en is personeel te veel tijd kwijt aan de administratieve rompslomp. Leraren die een inspecteur in hun klas krijgen, krijgen na het bezoek vaak geen persoonlijke feedback. Verder oefenen veel scholen voorafgaand aan een bezoek van de inspecteur.
José Muijres van de AOb zegt dat er door de verantwoordingsdruk tijdgebrek ontstaat: "Ieder uur die een leraar investeert in formulieren van de Inspectie of vooraf oefenen op een bezoek, kan hij niet investeren in zijn leerlingen. Daarmee gaat een bezoek ten koste van de kwaliteit". Volgens Muijers moet de Inspectie vaker 'nee' durven zeggen tegen Den Haag.
Een woordvoerder van de Inspectie laat in een reactie weten dat er wordt gewerkt aan vernieuwing van het toezicht. "De inspecties zijn bedoeld om het onderwijs te verbeteren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.