Nieuwegeinse appartementen Van Hooijdonk niet ontruimd

NIEUWEGEIN - De ontruiming van Nieuwegeinse appartementen van de omstreden huurbaas Marcel van Hooijdonk is van de baan. Dat werd donderdag duidelijk tijdens de rechtszaak tussen de gemeente en de verhuurder.
Nieuwegein had de huurbaas een ultimatum gesteld: de appartementen aan de Weverstedehof bij winkelcentrum City Plaza moesten donderdag brandveilig zijn, anders zou over worden gegaan tot ontruiming. Het gevolg zou zijn dat er tientallen mensen op straat zouden komen te staan.
Allle verhuurde woningen zijn inmiddels brandveilig gemaakt, zo bleek donderdag. De vijf woningen die nog niet voldoen aan de eisen, worden ook niet bewoond. De gemeente eist dat ook deze appartementen brandveilig worden gemaakt voor eventuele verhuur. Van Hooijdonk zegt dat volgende week te gaan doen.
De samenwerking tussen Nieuwegein en de verhuurder lijkt beter te verlopen. Er is hard gewerkt, constateert de gemeente. Er wordt nog een planning gemaakt om de ventilatie op orde te maken en dat is nog wel een heikel punt. De gemeente en Van Hooijdonk verschillen van mening over de eisen waaraan die moet voldoen.
De advocaat van de bewoners stelt dat er stof in huis komt door de ventilatie en dat sprake is van geluidsoverlast. Sommige slaapkamers hebben geen ramen. Als er niets open wordt gezet, is er geen frisse lucht, zo wordt gesteld. Bovendien gelden ramen niet als officiële ventilatie.

MEDIATION

Door de verhuurder werd geopperd om er samen uit te komen via mediation. Volgens de gemeente is dat een gepasseerd station en zou dat betekenen dat Van Hooijdonk weer tijd en ruimte krijgt. Nieuwegein stelt dat in het verleden te veel beloftes zijn gedaan die niet werden nagekomen. Daarom zal de gemeente juridische maatregelen blijven inzetten. "Wel reëel en met duidelijke communicatie", zo werd benadrukt. "Als we in gesprek gaan, worden ook echt sancties en termijnen gesteld, want er moet meer duidelijkheid zijn voor bewoners."
Volgende week gaan de gemeente en de verhuurder weer in gesprek over de ventilatie. Vrijdagochtend volgt nog de formele uitspraak van de rechter over de ontruiming. Over vier weken buigt de rechter zich over de boete van 8.000 die is opgelegd aan Van Hooijdonk. De verhuurder is het niet eens met de dwangsom. De rechter wil eerst meer informatie over deze kwestie.
Het is niet voor het eerst dat Van Hooijdonk in opspraak komt. Hij zou zijn huurders regelmatig bedreigen en intimideren. Volgende week staat hij opnieuw voor de rechter omdat hij de jongerenafdeling van de PvdA beschuldigt van smaad. De voorzitter van de Jonge Socialisten noemde hem een 'notoire huisjesmelker'.

Verslaggever Caroline Geijsman over de rechtszaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.