Kort geding over tuinhuisje Kockengen: dwangsommen verjaard

KOCKENGEN - Gabriëlle van der Linden uit Utrecht hoeft een dwangsom van 10.000 euro niet te betalen aan De Stichtse Rijnlanden.
Het waterschap wil haar weg hebben omdat haar tuinhuisje onrechtmatig op een dijk is gebouwd en de dijk daardoor in gevaar wordt gebracht. De 60-jarige vrouw, die door een ernstige botziekte slechts 1.25 meter groot is, weigerde ondanks dwangsommen en een uitspraak van de Raad van State te vertrekken.
De advocaat van Van der Linden dagvaardde het waterschap en verzocht de rechter om de executie van het dwangbevel te schorsen. Dit verzoek is nu toegewezen, onder meer omdat de dwangsommen zijn verjaard. Het waterschap kan vooralsnog geen verdere executiemaatregelen tegen Van der Linden ondernemen, stelt de advocaat.
De Utrechtse, die elke dag met de auto naar Kockengen reist, wil het tuinhuisje niet kwijt. Het is haar alles en zonder voelt ze zich 'opgesloten achter de luxaflex', vertelde ze vorig jaar op RTV Utrecht. Later deze maand gaat ze met het waterschap om de tafel, ze hoopt dan definitief te horen dat haar tuinhuis mag blijven staan.

BROZEBOTTENZIEKTE

Gabriëlle is klein van stuk omdat ze lijdt aan ernstige osteogenesis imperfecta, ook bekend als de brozebottenziekte. De Utrechtse heeft in haar leven vijftig keer haar benen gebroken en leerde pas lopen toen ze 17 jaar was. Nu loopt ze met een rollator. Eigenlijk moet ze in een rolstoel, maar dat wil ze liever uitstellen.

VERGUNNING

Door haar ziekte kan Gabriëlle niet meer op vakantie of wandelen met haar teckels. Ze kocht daarom in 2011 een stukje grond aan de Spengen in Kockengen. Omdat er aan dezelfde dijk huizen en boerderijen stonden en omdat de Vergunningcheck van het Omgevingsloket uitwees dat er geen vergunning nodig was om te bouwen, ging ze er vanuit dat ze er een klein tuinhuis op kon zetten.
Ze stak er al haar geld in en sloot een extra hypotheek af. Het interieur werd volledig aangepast aan haar handicap. In augustus 2011 was het huisje klaar. Maar het waterschap ging niet akkoord. Volgens De Stichtse Rijnlanden brengt het tuinhuis de dijk in gevaar.

De RTV Utrecht-reportage van juni 2014

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.