Gerenoveerde Koninginnensluis Nieuwegein weer open voor scheepvaart

Schip Vigila vaart als eerste door de gerenoveerde Koninginnensluis
Schip Vigila vaart als eerste door de gerenoveerde Koninginnensluis © Rijkswaterstaat
NIEUWEGEIN - De Koninginnensluis in Nieuwegein is weer open. Na een flinke opknapbeurt voer vrijdag het eerste schip door de gerenoveerde sluis.
Rijkswaterstaat verbeterde de afgelopen twee maanden de stabiliteit van de kolkwanden en repareerde beschadigde dekzerken. De Wilhelminabrug en de Emmabrug werden opnieuw geschilderd. Daarnaast werden er nieuwe sluisdeuren gemaakt en geplaatst. Door het slechte weer liep het inhangen en testen van de nieuwe deuren twee dagen uit.

INTENSIEF

"Wij zijn blij dat na twee maanden van intensieve renovatie de sluis voor Pasen weer open is voor scheepvaart", zegt directeur Ype Heijsman van Rijkswaterstaat. "Veel complimenten voor het doorlopende begrip van de direct omwonenden voor de omgevingshinder waar soms niet helemaal aan te ontkomen viel. En voor de schippers die moesten omvaren."
Tot zeker halverwege het jaar zijn er nog wel afrondende werkzaamheden aan het Rijksmonument. Voor de scheepvaart is daardoor soms niet de hele sluiskolkbreedte beschikbaar, maar Rijkswaterstaat verwacht weinig overlast.
De renovatie van de bruggen en de sluis, onderdeel van het Merwedekanaal, was nodig door de enorme groei van het scheepvaartverkeer en de steeds grotere schepen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.