"Zaid K. gesneuveld in Syrië"

UTRECHT - De Utrechtse tiener Zaid K. zou zijn gesneuveld bij de strijd in Syrië. Dat melden meerdere bronnen aan RTV Utrecht. Burgemeester Van Zanen kent de berichten, maar kan de dood van K. bevestigen noch ontkennen.
De woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt niets te weten en ook Buitenlandse Zaken kent de berichten niet. "Het is ons niet bekend dat Zaid zou zijn omgekomen. Ook is geen hulpvraag binnengekomen van bijvoorbeeld de familie. Het is ons niet bekend dat hij in Syrie zat of zit."
Zaid werd in september door zijn ouders als vermist opgegeven. De toen 18-jarige jongen was volgens buurtbewoners in korte tijd geradicaliseerd. Zo ging hij ineens vijf keer per dag naar de moskee en droeg hij islamitische gewaden.

VERVIERS

De jongen uit Overvecht zou in september vertrokken zijn naar Syrië. Zijn paspoort werd begin 2015 gevonden in een woning in het Belgische Verviers waar een antiterreuractie plaatsvond. Er zou mee zijn gereisd door een dubbelganger, die een aanslag zou voorbereiden, meldde het NRC destijds.
Wegens de vondst van het paspoort in Verviers deed de politie wel een inval in het ouderlijk huis van K in Overvecht. In de woning nam de politie laptops, telefoons en papieren in beslag.
Burgemeester Van Zanen zei eind januari dat er meerdere inwoners van de stad Utrecht naar Syrië zijn afgereisd om daar te helpen in de burgeroorlog. In Syrië vechten meerdere partijen tegen elkaar, waarvan de Islamitische Staat er een is.

Vriend vertelt over sneuvelen Zaid K. (Stem is vervormd op verzoek van de vriend)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.