Eén groot diagnostisch centrum voor kanker

UTRECHT - In Utrecht komt een nieuw, groots opgezet diagnostisch centrum voor kankeronderzoek, gefinancierd door zorgverzekeraars. Dit zei Hans Clevers, de vertrekkend president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), zondagavond in het programma De Kennis van Nu op Radio1.
In dit centrum kunnen stamcellen van patiënten met kanker en andere ziekten (zoals taaislijmziekte) worden onderzocht op hun gevoeligheid voor geneesmiddelen. Op termijn kunnen patiënten dan een behandeling op maat krijgen, aldus Clevers, die jarenlang onderzoek deed naar kanker.
Het centrum komt voort uit Hubrecht Instituut, dat is gevestigd op de Uithof. Het zal een stichting worden waarbij nauw wordt samengewerkt met KNAW en het Antoni van Leeuwenziekenhuis.

ZORGVERZEKERAARS

De verzekeraars zijn volgens Clevers bereid 20 miljoen euro uit te trekken om het project te starten. "Verzekeraars moeten officieel nog ja zeggen." Hij waarschuwt dat het instituut heel klein zal beginnen, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat duizenden patiënten een diagnose via dit centrum krijgen.
Clevers stelt dat het van groot belang is dat zo'n centrum in Nederland van de grond komt: "Wij hebben hier onverwachte ontdekkingen naar het ontstaan van kanker gedaan en ook de technieken om gezonde cellen te kweken komen uit onze laboratoria. Deze kennis moeten we hier in Nederland verder ontwikkelen."

KINDERONCOLOGIE

Clevers wordt naast zijn inspanningen voor het diagnostisch centrum ook directeur van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, dat nu nog is ondergebracht in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. In het Prinses Máxima Centrum komen ook faciliteiten voor zo'n 300 onderzoekers.
Er was ook sprake van de komst van een nieuw kankercentrum dat gezamenlijk door UMC Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoekcentrum zou worden opgezet, maar dat is voorlopig in de ijskast gezet, zegt Clevers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.