Woerdense gijzelaar Sjaak Rijke is bevrijd

Sjaak Rijke op video die in 2014 is vrijgegeven.
Sjaak Rijke op video die in 2014 is vrijgegeven. © Screenshot uit video ontvoerders
WOERDEN - Rijke is maandag uit handen van zijn Malinese gijzelnemers bevrijd door Franse militairen. Dat maakte het Franse ministerie van Defensie bekend. De vrouw van Rijke is maandagmiddag nog naar Mali afgereisd, zegt een woordvoerder van de gemeente Woerden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken begeleidt haar reis.
Rijke kwam rond 05.00 uur maandagochtend vrij, toen Franse commando´s en andere militairen in Mali een terroristische groep aanvielen. Tot verrassing van de militairen bleek in het vijandelijke kamp een gijzelaar te zitten, zegt een opgetogen Franse president Hollande. Tijdens de actie werden twee terroristen gedood. Twee anderen werden gevangen genomen.
Rijke is meegenomen naar een basis bij de plaats Tessalit. Hij wordt opgevangen door de Nederlandse ambassade en Nederlandse militairen en krijgt de noodzakelijke zorg, zo liet het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag weten. "Naar omstandigheden maakt hij het goed", verklaart het ministerie.
Beveiligingsexpert Peter Willemsen zegt dat Rijke veel geluk heeft gehad dat de Fransen hem hebben gevonden. "Hij had net zo goed doorverkocht kunnen worden aan andere groeperingen in de omgeving". Willemsen denkt dat de Fransen vooraf meer informatie hadden dan nu wordt gezegd.

VAKANTIE

Rijke was in 2011 met zijn Tilly op vakantie in Mali toen hij samen met twee toeristen uit Zweden en een Britse Zuid-Afrikaan werd ontvoerd. Een Duitser die zich verzette, werd doodgeschoten. Tilly wist te ontsnappen. De afgelopen jaren doken er meerdere videoboodschappen van Rijke op, waarvan de laatste op 17 november 2014 op internet werd ontdekt.
Rijke las in de video een verklaring op waarin hij zijn familie en het Nederlandse volk opriep de overheid onder druk te zetten om in te gaan op de eisen van de moslimstrijders die hem vasthouden. "Ik houd mijn regering verantwoordelijk voor elk leed dat mij overkomt." Hij eindigde met de woorden: "Alsjeblieft, help me, alsjeblieft."
De met Rijke in november 2011 ontvoerde Zuid-Afrikaan Stephen Malcolm McGown en de Zweed Johan Gustafson zijn nog steeds niet terecht.
Nederland heeft in het kader van de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma) in VN-verband daar zo'n 450 man gestationeerd. Bovendien levert Nederland vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters. Het is niet duidelijk of er ook Nederlandse militairen bij de bevrijding betrokken zijn.
Een overzicht van de afgelopen drie jaar:
25 november 2011
Rijke wordt tijdens een reis met zijn vrouw Tilly overvallen in de stad Timboektoe. Zij wist te ontkomen, Rijke niet.
30 november 2011
Koningin Beatrix heeft president Amadou Toumani Touré van Mali tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland bedankt voor zijn steun in de zaak rond de ontvoering. Touré stelt dat het hem "verschrikkelijk spijt dat dit is gebeurd." Hij belooft alles te doen voor een goede afloop.
8 december 2011
De Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida heeft de ontvoering van vijf toeristen in Mali opgeëist., Onder hen bevindt zich Sjaak Rijke. Dat schrijft de terreurorganisatie in een verklaring aan het Franse persbureau AFP.
9 december 2011
De ontvoerders in Mali hebben een foto van de Woerdenaar vrijgegeven waarop hij omringd door gewapende mannen te zien is. Het is onduidelijk wanneer de foto is gemaakt.
13 december 2011
In Mali zijn vier arrestaties verricht in de zaak rond de ontvoering van twee Franse mannen. Dat meldt de BBC. De verdachten werkten voor dezelfde tak van Al-Qaida die na de ontvoering van de Fransen ook Woerdenaar Sjaak Rijke gijzelden. Het levert geen informatie op over de schuilplaats van Rijke.
12 januari 2012
De ontvoerders van Sjaak Rijke waarschuwen Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Zweden om geen pogingen te ondernemen om de Europese gijzelaars te bevrijden. Een reddingsoperatie zal hun dood betekenen, meldt de bende aan persbureau AFP.
13 juli 2012
De eerste videoboodschap van Rijke duikt op. Hij zegt te worden vastgehouden door Al-Qaida. Op de video houdt hij een stuk papier omhoog met daarop de datum 29 januari 2012. Hij is te zien in een hut van klei, met op de achtergrond een zwart-witte vlag van het extremistische Ansar Dine, een splinterbeweging van Al- Qaida.
22 augustus 2012
Sjaak Rijke uit Woerden is in levende lijve gezien op videobeelden uit Mali. In een nieuwe video die tv-zender Al Jazeera heeft uitgezonden zijn Sjaak Rijke, de Zweed en de Britse Zuid-Afrikaan in goede gezondheid te zien. Ze dringen er bij hun regeringen op aan om snel effectieve onderhandelingen te starten met de ontvoerders.
16 september 2013
Het Mauritaanse persbureau ANI brengt beelden naar buiten die al in juni 2013 zijn opgenomen. Op de video zijn zeven Westerlingen te zien, onder wie Rijke, die ontvoerd zijn door Al-Qaida.
29 november 2013
Minister Frans Timmermans heeft tijdens zijn bezoek aan Mali ook de ontvoering van Sjaak Rijke besproken. De nieuwe president van Mali heeft alle hulp toegezegd om de "beschamende zaak voor Mali" tot een goed einde te brengen.
14 september 2014
De Noord-Afrikaanse jihadist Belkacem Zoudi die Sjaak Rijke uit Woerden ontvoerde, blijkt al in 2013 in een gevecht met Franse militairen om het leven te zijn gekomen. Rijke zou daarna met twee andere westerse gijzelaars zijn meegenomen door de weinige strijders die de aanval overleefden.
17 november 2014
In een nieuwe video die op internet is opgedoken roept Rijke de Nederlandse regering op er alles aan te doen om hem vrij te krijgen. De video zou op 26 september zijn opgenomen. In de video zegt hij dat hij ernstige problemen met zijn rug heeft en dat het emotioneel niet goed met hem gaat. De Woerdenaar zegt dat de Amerikaanse regering vijf leden van de Taliban heeft vrijgelaten in ruil voor één Amerikaan. De Nederlandse regering zou nog niets officieels van zich hebben laten horen. Het is niet duidelijk of Rijke gedwongen is deze tekst te zeggen.
09 december 2014
Serge Lazarevic, de man samen met de door Al-Qaeda ontvoerde Woerdenaar Sjaak Rijke in een video verscheen, is vrijgelaten.
06 april 2015
Het Franse ministerie van Defensie maakt bekend dat Sjaak Rijke is bevrijd door Franse militairen.

Beveiligingsexpert Peter Willemsen: Sjaak Rijke heeft heel veel geluk gehad
Burgemeester Molkenboer: Fantastisch nieuws!
Burgemeester Molkenboer: we moesten onze kaken stijf op elkaar houden over Sjaak Rijke.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.