Vlaggen hangen uit in Woerden na bevrijding Rijke

WOERDEN - In Woerden wordt opgelucht gereageerd op de bevrijding van treinmachinist Sjaak Rijke in Mali. De vlaggen zijn uitgehangen. De familie van Rijke is bij elkaar gekomen en laat weten opgetogen te zijn. Burgemeester Molkenboer noemt het nieuws fantastisch. De vriendengroep laat RTV Utrecht weten "dolblij" te zijn. Ook uit Den Haag komen opgetogen reacties.
"Heel fijn voor Sjaak Rijke, familie en vrienden dat hij ongedeerd vandaag is bevrijd in Mali! Fantastisch nieuws!", zegt burgemeester Victor Molkenboer van Woerden. "Ik ben erg blij met deze goede afloop voor Sjaak Rijke en wil hem, zijn familie en vrienden feliciteren met dit resultaat", zegt Molkenboer.
"Al die tijd bleef Woerden betrokken. Het viel soms niet mee om de autoriteiten in stilte hun werk te laten doen. Ik wil ook de vrienden van Sjaak en de media in Woerden bedanken voor hun opstelling al die jaren", aldus Molkenboer.
Het CDA in Woerden reageert via Twitter: "Sjaak is #FREE! Mooie dag voor Sjaak, z'n familie, Woerden en heel Nederland." CDA-raadslid Van Soest reageert: "Het beste nieuws van 2015 tot nu toe."

DEN HAAG

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken werd maandagochtend ingelicht door de Fransen. "Ik ben blij en opgelucht dat er een einde is gekomen aan een vreselijke periode van onzekerheid en verdriet."
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft haar Franse ambtgenoot Jean-Yves Le Drian bedankt voor de bevrijding van Sjaak Rijke. De bewindsvrouw is verheugd over het "fantastische nieuws", aldus een woordvoerster

TWEEDE KAMER

Tweede Kamerleden laten zich op social media uit over de bevrijding. PvdA-leider Diederik Samsom spreekt op Facebook over prachtig paasnieuws. "Veel dank aan iedereen die zich in Nederland, Mali en Frankrijk heeft ingezet voor zijn bevrijding", zegt hij.
"In de afgelopen jaren leek het soms een bijna hopeloze zaak, maar gelukkig zijn velen door blijven werken aan een oplossing. Ik hoop dat Sjaak Rijke nu snel zijn naasten in de armen kan sluiten", aldus Samsom.
Andere politici reageren op twitter. VVD-Kamerlid Han ten Broeke: "Goed nieuws voor Sjaak Rijke en familie dat hij, afgelopen nacht bij een militaire actie in Noord-Mali, door Franse militairen, is bevrijd." ChristenUnie-leider Arie Slob: "Geweldig nieuws". D66-leider Alexander Pechtold: "Fantastisch nieuws na lange onzekerheid!"
Ook SP-leider Emile Roemer is verguld met het nieuws: "Wat een geweldig nieuws! Sjaak Rijke na 3,5 jaar in Mali bevrijd!" CDA-Kamerlid Raymond Knops bedankt nadrukkelijk de Franse speciale troepen die Rijke hebben bevrijd.

SPOORWEGEN

De werkgever van Rijke, president-directeur Huges van de Nederlandse Spoorwegen, liet maandag namens de NS en het personeel van het bedrijf weten "zeer, zeer opgelucht te zijn dat Rijke na een periode van drie jaar onzekerheid weer een vrij man is die hopelijk snel naar Nederland kan komen".

Burgemeester Molkenboer: Fantastisch nieuws!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.