"Sjaak Rijke bouwde zijn huis na, steen voor steen"

WOERDEN - Sjaak Rijke stelde zich tijdens zijn gijzeling in Mali iedere dag voor hoe hij zijn huis steen voor steen nabouwde. Dat zegt de commandant van de Franse militaire eenheid die de Woerdenaar maandagmorgen vroeg bevrijdde.
Volgens commandant Grégoire de Saint-Quentin is er nog weinig bekend over de omstandigheden waaronder Rijke sinds eind 2011 door een terreurgroep werd vastgehouden. In een interview met de Franse zender Europe 1 zei hij dat de gijzelaar zijn bevrijders wel uit zichzelf heeft verteld wat hem hielp om het vol te houden.

MAQUETTE

"Elke dag stelde hij zich voor hoe hij zijn huis nabouwde, steen voor steen", zegt de officier. "Voor zover het mogelijk was en met het materiaal dat hij in de woestijn vond met dat kleine beetje bewegingsvrijheid, maakte hij een maquette in het zand om zich te kunnen concentreren op wat hem dierbaar was. Zo bouwde hij zijn huis en tuin na, alle dagen, dag in, dag uit."
Bij de actie van de Franse elitetroepen waren ongeveer twintig mensen betrokken. De Saint-Quentin noemt de bevrijdingsactie "zeer complex", omdat mensen en materieel naar een afgelegen plek moesten worden overgebracht. "Onze mensen hebben twee gijzelnemers gedood, twee anderen hebben zich overgegeven en de gegijzelde is bevrijd. Dat alles gebeurde binnen enkele seconden."

VERRASSING

Volgens De Saint-Quentin leek Rijke er geestelijk en lichamelijk goed aan toe te zijn. De Saint-Quentin weet niet door welke groepering Rijke werd gegijzeld. Volgens de commandant gaat het in ieder geval om een groep die zwaar bewapend was en ook over een voertuig beschikte om Rijke te vervoeren.
François Hollande, de president van Frankrijk, zei tegen de media dat de bevrijding van Rijke een verrassing was. "We hadden vooraf geen informatie over zijn aanwezigheid. We wisten wel dat die terreurgroep daar zat. Dat we die konden overmeesteren en het leven van de gijzelaar konden redden is voor onze troepen heel bevredigend en het is een heel mooi bericht voor zijn familie."

President Hollande: Bevrijding Rijke was verrassing

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.