Sjaak Rijke en zijn vrouw willen eerst bijkomen

WOERDEN - Het is nog niet duidelijk wanneer de bevrijde gijzelaar Sjaak Rijke terugkomt naar Nederland. Hij trekt zich eerst met zijn vrouw terug op een plek waar ze samen rustig kunnen bijkomen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de twee een "moment van rust" willen inbouwen. Rijke kwam dinsdag aan in de Malinese hoofdstad Bamako. De Nederlandse ambassadeur in Mali, Maarten Brouwer, vloog met hem mee vanaf Gao naar Bamako.
De ambassadeur werd geciteerd op het twitteraccount van het ministerie van Buitenlandse Zaken: "Fantastisch om Sjaak zo blij te zien." In de hoofdstad is Rijke ontvangen door president Ibrahim Boubacar Keïta.

TUSSENSTOP

De gemeente Woerden zegt de geruchten over een snelle terugkeer van Rijke ook gehoord te hebben, maar kan ze eveneens niet bevestigen. Volgens een woordvoerder is het niet uitgesloten dat Rijke onderweg naar Nederland een tussenstop maakt in Frankrijk, omdat anti-terreureenheden uit dat land hem hebben bevrijd.
Burgemeester Victor Molkenboer laat weten dat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken hem heeft gebeld en Woerden feliciteert met het nieuws over de bevrijding van Rijke. Kort nadat bekend was geworden dat Sjaak Rijke door Franse militairen was bevrijd van zijn gijzelnemers hingen mensen in Woerden spontaan de vlag uit.

LINTEN

Of er ook iets georganiseerd wordt wanneer Rijke in zijn woonplaats terugkeert is nog niet duidelijk. "Die keuze laten we aan Sjaak en zijn familie over", zegt de woordvoerder. Duidelijk is al wel dat hij warm zal worden onthaald. Ondernemers in de binnenstad willen de straten met gele linten laten versieren, zoals in onder meer de Verenigde Staten gebruikelijk is bij de terugkeer van plaatsgenoten die lang weg zijn geweest.
Op het personeelsverblijf van de NS op het station van Utrecht schrijven NS-medewerkers kaarten voor Sjaak Rijke. Volgens woordvoerder van de NS maken veel mensen daar gebruik van. "Collega's schrijven dingen op als 'welkom thuis' en 'gelukkig'", aldus Eric Trinthamer tegen RTV Utrecht. In het personeelsverblijf hangt ook een groot prikbord met krantenberichten over Rijke van de afgelopen jaren.

ONTHAAL

Volgens Trinthamer komt er geen groots onthaal van NS-medewerkers op Schiphol als Rijke in Nederland landt. "Wij hebben op dit moment nog geen contact met Sjaak. We willen hem eerst de ruimte geven om alles te verwerken. Daarna komt de NS pas in beeld. Wij zullen Sjaak dus ook niet groots onthalen op Schiphol, of hij moet zelf anders beslissen."
Sjaak Rijke was machinist bij de NS. Zijn standplaats was Utrecht.

Eerste beelden Sjaak Rijke na bevrijding
Inwoners van Woerden willen de straat geel maken om Rijke te verwelkomen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.