Asbest in Batau: alarmnummer gemeente onbereikbaar

NIEUWEGEIN - In Nieuwegein hebben politie en bewoners van de wijk Batau maandagavond na de vondst van asbest vergeefs gebeld met het calamiteitennummer van de gemeente. Burgemeester Backhuijs erkent dat het nummer anderhalf uur slecht bereikbaar was en heeft beterschap beloofd.
Vanwege de asbestvondst bleef basisschool Lucas Batau dinsdag dicht. Een oplettende buurtbewoner sloeg maandagavond alarm nadat hij de platen had zien liggen in een parkje. De platen zijn volgens buurtbewoners waarschijnlijk tijdens de storm van afgelopen week de wijk ingewaaid. Volgens omwonenden heeft iemand op de platen gestaan en liggen nu stukken verkruimelde asbestplaat in het park.
De buurtbewoner belde direct na zijn vondst met de politie en getracht werd om de gemeente te bereiken, maar niemand nam het gemeentelijk calamiteitennummer op. Bewoners zeggen tegen RTV Utrecht dat daarna de directeur van de basisschool maar werd gebeld. Uiteindelijk is de gemeente op de hoogte gesteld.
De gemeente zegt dat er snel is gehandeld en het gebied nog in de nacht van maandag op dinsdag heeft afgezet en monsters heeft genomen. Daaruit bleek dat het inderdaad om asbest gaat. Een gespecialiseerd bureau is ingeschakeld om het asbest zo snel mogelijk te verwijderen.

BRIEF

De basisschool heeft na nachtelijk overleg met de gemeente besloten om dinsdag dicht te blijven. Er zou ook asbest bij de school liggen. De ouders van de 140 leerlingen zijn mondeling geïnformeerd en krijgen later nog een brief. Bij het afzetlint staan ambtenaren die informatie geven aan buurtbewoners.
De school gaat waarschijnlijk woensdag weer open.

De gemeente Nieuwegein over de asbestvondst.
"Het calamiteitennummer van de gemeente Nieuwegein werd niet opgenomen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.