Sjaak Rijke vertrokken uit Mali

WOERDEN - Sjaak Rijke, de Woerdenaar die ruim drie jaar werd gegijzeld in Mali, heeft dat land verlaten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd na berichten in verschillende media.
Waar Rijke naar toe is, is niet bekendgemaakt. Hij is eerst met zijn vrouw naar een plek waar ze rustig kunnen bijkomen. Het ministerie wil niet zeggen wanneer ze naar Nederland vertrekken.
Maarten Brouwer, de Nederlandse ambassadeur in Mali, zei tegen RTL Nieuws dat het nog dagen kan duren voordat Rijke weer terugkeert naar Woerden. Ook vertelde hij dat Rijke en zijn vrouw bij hun hereniging in Mali "schreeuwden van vreugde". Daarna liet hij hen alleen.
Rijke zei volgens de ambassadeur over een eventueel feestelijk onthaal in Woerden: "Ik weet wel wat er over me heen gaat komen, maar ook weer niet. Hoe dat gaat voelen weet ik niet, maar ik sta er open voor. Ik wil graag iedereen ontmoeten."

VOETBAL

Het WK voetbal is niet helemaal langs Rijke heen gegaan. Tijdens zijn ontvoering had hij enige tijd de beschikking over een transistorradio, zodat hij precies kon volgen hoe Nederland het deed op het WK in Brazilië. "Hij heeft daar enorm van genoten, zei hij", aldus de ambassadeur tegen RTL Nieuws.

RUTTE

Premier Mark Rutte heeft in een telefoongesprek de Franse president François Hollande bedankt voor de bevrijding van Rijke. De inwoner van Woerden werd maandagochtend bevrijd door Franse commando's.

Erik Thuis draagt een gedicht voor over zijn vriend Sjaak Rijke
Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen en voormalig gijzelaar Arjan Erkel over de bevrijding van Rijke

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.