Opnieuw omstreden moslimbijeenkomst in Overvecht

UTRECHT - Voor de tweede keer in korte tijd komen enkele controversiële moslims een bezoek brengen aan de Utrechtse wijk Overvecht. Volgens De Telegraaf gaat het om ultraorthodoxe sjeiks uit België.
De stichting AlFitrah organiseert van donderdag tot en met zondag een islamitische conferentie. Een kwartet sprekers dat is uitgenodigd, wordt door CDA-raadslid Sander van Waveren omschreven als "een club heel enge mensen die we hier liever niet zien". Ook de VVD vindt de komst van de moslims 'bijzonder raar'.

MARTELING

Volgens de krant wordt spreker Abo Chayma beschuldigd van "onmenselijke en vernederende behandeling en marteling", bovendien kreeg hij in België een straf van drie jaar cel voorwaardelijk. Ook een andere geestelijke, Abdelkader Chouaa, zou geen lieverdje zijn: zijn naam kwam naar voren in het onderzoek naar de Hofstadgroep.
De Belgische gasten hebben een visum gekregen. De organisatoren hoefden geen vergunning aan te vragen en dus is er niets om in te trekken, aldus de gemeente. "Je kunt bijeenkomsten organiseren, de inhoud maakt in principe niets uit", laat een woordvoerster van de gemeente weten.

GESPREK

De gemeente Utrecht heeft ,,alles goed doorgesproken'' met de stichting AlFitrah en het congres kan doorgaan zoals gepland, aldus een woordvoerster woensdag. De gemeente heeft de kwestie ook besproken met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De conclusie was dat er geen grond is om de conferentie te verbieden. Over de plannen van de drie PVV-kamerleden wil de gemeente alleen kwijt dat ,,iedereen mag demonstreren''
Verbieden kan alleen als de openbare orde dreigt te worden verstoord of als er grote maatschappelijke onrust ontstaat. Als een spreker op het congres iets zegt dat niet door de beugel kan, is het aan politie en Openbaar Ministerie om dat achteraf aan te pakken, verklaart de gemeente.
De VVD wil de zekerheid van de burgemeester dat hij direct ingrijpt als er geronseld wordt of er sprake is van haatzaaien. "En wat ons betreft waren de haatzaaiers hier niet eens gekomen", zegt VVD-raadslid Queeny Rajkowski tegen RTV Utrecht. "Ze zenden toch een signaal uit."
De politie zegt de bijeenkomst nauwlettend te volgen, zeker nu PVV-leider Geert Wilders heeft aangekondigd dat hij komt demonstreren. Sociale media worden in de gaten gehouden en de politie gebruikt ogen en oren in de wijk om de sfeer te monitoren.

MOSLIMGALA

Begin maart was er ook al een omstreden moslimgala het Overvechtse partycentrum Luxury. Toen was er veel ophef over de controversiële Saoedische islamprediker Sheikh Assim Al-Hakeem. Zijn komst was aangekondigd, maar uiteindelijk kwam hij niet.

Opnieuw omstreden moslimbijeenkomst in Overvecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.