Witte rook: Nieuw gemeentebestuur in Baarn

BAARN - Baarn heeft een nieuw college van burgemeester en wethouders, bestaande uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie-SGP. Dat meldt formateur Suzanne Oortman Gerlings.
Het gemeentebestuur bestaat, naast burgemeester Mark Roëll, uit vier wethouders. De VVD heeft Erwin Jansma (47) voorgedragen. Hij was elf jaar wethouder in Leusden. Jansma krijgt onder meer de portefeuilles Ruimtelijke ordening, Economische Zaken en Verkeer.
D66 schuift fractievoorzitter Theo Stroo (47) naar voren. De Baarnaar is al een aantal jaar fractievoorzitter en heeft de afgelopen jaren leidinggevende functies vervuld in diverse gemeentelijke organisaties. Hij is onder meer belast met de portefeuilles Financiën, Onderwijs en Cultuur.
Jan Baerends (63) wordt opnieuw wethouder voor het CDA, zo is de bedoeling. Hij gaat zich onder meer bezighouden met Werk en Inkomen, Milieu en Volksgezondheid. De ChristenUnie-SGP heeft André van Roshum (36) voorgedragen. Jeugd en WMO behoren onder meer tot zijn portefeuille.

CRISIS

In Baarn ontstond begin maart een bestuurscrisis. Er was onvoldoende vertrouwen tussen D66, PvdA, GroenLinks en de Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP). D66 stapte uit het college vanwege "interne verdeeldheid en afwijkend stemgedrag binnen het gemeentebestuur.
Wethouder Kees Koudstaal, die namens de Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP) in het college zat, legde kort daarop zijn functie neer. Naar aanleiding hiervan stelden de wethouders Peter Blokker (PvdA) en Margreet Breukelaar (GroenLinks) hun portefeuilles ter beschikking en ging het college in demissionaire vorm verder.

ONDERHANDELINGEN

De VVD startte op 10 maart de onderhandelingen over een nieuw gemeentebestuur. Volgens Oortman Gerlings is begonnen met het raamwerk voor een coalitieakkoord en zijn daarna de portefeuilles samengesteld en verdeeld.
"Achteraf kunnen we stellen dat de gesprekken op een natuurlijke gelijkwaardige manier zijn verlopen met als resultaat een akkoord waar de coalitie volledig achter kan staan. Het akkoord wordt eind deze week bekendgemaakt. Het is goed voor Baarn dat we dit in een maand tijd hebben kunnen volbrengen. We kunnen op volle kracht vooruit", zegt de formateur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.