Gemeente verliest zaak, verbouwing Bijenkorf mag toch doorgaan

UTRECHT - Het bestemmingsplan voor La Vie in Utrecht is opnieuw door de Raad van State afgekeurd. Toch mag de verbouwing van het pand waarin de Bijenkorf zit, definitief doorgaan. De belangen zijn te groot om de bouw weer stil te leggen.
De zaak was, net als eerdere zaken, aangespannen door Wijk C Komitee en de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) van Kees van Oosten. Die vinden dat er onvoldoende parkeergelegenheid in het bestemmingsplan was opgenomen, met extra verkeer en luchtvervuiling in Wijk C tot gevolg.
De gemeente moest eerder al van de Raad van State het bestemmingsplan aanpassen omdat de luchtvervuiling en parkeernormen niet goed waren doorgerekend. Nadat het plan was aangepast, stapten het comité en de SSLU opnieuw naar het rechtscollege.
De Raad van State zegt nu dat de parkeerplannen op zich goed zijn, maar dat de gemeente was vergeten dat de Monicabrug open zou blijven. In het bestemmingsplan stond nog dat daar de weg zou worden afgesloten, terwijl die zogeheten knip al was geschrapt. Dat heeft grote gevolgen voor de luchtkwaliteit in Wijk C, stellen het comité en de SSLU.
De gemeente zegt dat ondanks het openhouden van de route langs de Monicabrug de normen voor de luchtkwaliteit in Wijk C niet worden overschreden. Ook bleek dat informatie over het aantal parkeerplekken niet up-to-date was, maar dat is inmiddels opgelost, zegt de gemeente.

HAND OVER HET HART

Van Oosten is blij met de uitspraak, al mag de bouw toch doorgaan. "De Raad van State heeft, denk ik, zijn hand over het hart gestreken", zegt hij. Van Oosten snapt ook wel dat de bouw alsnog mag doorgaan. "Langer stilleggen heeft natuurlijk grote financiële gevolgen voor het pensioenfonds dat flink investeert in de verbouwing."
Volgens Van Oosten heeft de procesgang ondanks zijn pyrrusoverwinning wel zin gehad. "We moeten permanent zware druk op de gemeenten uitvoeren, zodat die rekening houdt met de luchtkwaliteit", aldus Van Oosten. "We hebben een heel nuttige waakhondfunctie vervuld."

VERDIEPING

De eigenaar van het La Vie-gebouw, waarin het warenhuis zit, wil een verdieping bouwen op het dak achter de gevel en een extra laag op de parkeergarage. Ook de gevels worden vernieuwd, komt er een winkel bij, wordt de expeditie inpandig en zal de loopbrug boven de Jacobsstraat worden gesloopt.
Niet alleen Kees van Oosten stapte naar de Raad van State. Ook Corio, eigenaar van Hoog Catharijne, was tegen. Die trok zijn bezwaar in na een eerdere aanpassing van de plannen.
De bezitter van het monumentale gebouw 'Het Vagevuur' naast de Rembrandbioscoop was ook tegen de plannen. Die zouden het uitzicht verpesten, maar daar was de Raad van State het niet mee eens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.